Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kattfamilj hittades död i kartong

SANDVIKENEn kattmamma och hennes tre ungar har hittats döda i en flyttkartong i Lövbacken i utkanten av Sandviken.

De hade redan börjat lukta och maskarna frodades i värmen.
Troligtvis har den som avlivat katterna brutit mot lagen.
- Det finns ingenting som tyder på att det ska ha använts kulvapen och det är det enda sättet du får avliva katter om du inte går till veterinär med dem, säger djurskyddsinspektör Mona Rönning.
Katterna låg i en flyttkartong som var väl igentejpad och invirad i två svarta sopsäckar.
En privatperson uppmärksammade lådan redan i onsdags och när den stod kvar i dag ringde han kommunens djurskyddsinspektörer som begav sig till platsen tillsammans med en polispatrull.
Katterna fördes till polisstationen där de förvaras i ett kylskåp tills på måndag. Då skickas de till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.
- Jag tror vi får svar därifrån på onsdag eller torsdag och då får vi förhoppningsvis veta hur katterna har dött, säger Mona Rönning.
Hon tror att katterna inte har legat längre än ett par tre dagar. Hade de varit döda längre skulle det finnas ännu mer mask eftersom det varit så varmt ute.
- Som tur är händer sånt här inte ofta. Folk brukar bry sig om sina katter, säger Mona Rönning.
Hon hoppas att någon ska känna igen katterna och höra av sig till kommunens djurskyddsinspektörer. Det går bra att ringa helt anonymt och lämna uppgifter utan att behöva bli mer inblandad.
Kattmamman var svart och vit, två av de runt åtta veckor gamla ungarna var vita med grå fläckar och den tredje var svart, brun och ljus.Avlivning av katter ska enligt lag ske antingen genom en överdos av narkosmedel hos veterinären eller genom skjutning med vapen. Skottet ska då placeras i nacken, eller om man använder hagelgevär på ett sätt så att man vet att döden inträffar direkt.
Är katten yngre än åtta dagar är det också tillåtet att avliva den genom ett slag mot huvudet, till exempel genom att slå den hårt mot en bordsskiva så att den dör omedelbart.
Ett bättre alternativ kan förstås vara att lämna katten till någon som kan tänka sig att ta hand om den.