Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kattunge smittade nio personer

GÄVLEKattungen Selma blev inte den glädjekälla familjen Mickelsson trodde. Selma är instängd på en toalett, familjen och barnens lekkamrater har fått ringorm och en polisanmälan är gjord.

Familjen Mickelsson har ingen kattvana och bor i lägenhet men barnen ville gärna ha katt. De skulle ha en lugn ras, en perserkatt. Den andra april hittade Elisabet Mickelsson en annons i tidningen om kattungar. Ungarna skulle vara vaccinerade, besiktigade och leveransklara. De köpte Selma för 2 500 kronor av en uppfödare i Gävle.
- Jag såg att den var kladdig i ögonen men uppfödaren sa att de kunde vara så som unga och att det skulle gå över.
Elisabet berättar att pälsen fläckvis var borta men uppfödaren förklarade det med att kattungen avmaskats med för starkt medel och att det skulle gå bort med ett speciellt schampo.
- Katten var inte vaccinerad som det stod i annonsen men uppfödaren hade beställt tid hos veterinär fyra dagar senare. Jag tänkte inte mer på det. Vi åkte till veterinären som var mycket stressad. Han skulle till sjukhuset i ett privat ärende och medan han vaccinerade katten fick jag ringa och kolla adressen åt honom. Besiktningsintyget fylldes i i all hast. Ögonen till exempel står utan anmärkning fast de var kladdiga och det står inget om pälsen.
Elisabet litade trots allt på uppfödaren och trodde hon fått en frisk katt. Någon stamtavla hade den inte men den skulle skickas senare fick hon veta.
Kliande prickar
Efter någon vecka fick barnen prickar som kliade. Prickarna ökade i antal, spred sig över hela kroppen och antog cirkelformer.
- Jag ringde uppfödaren men hon sa att hon inte hade några sjuka katter. Jag ville att uppfödaren skulle behandla katten och att jag skulle få tillbaka den när den var frisk. Hon var stressad men jag skulle få komma till henne på eftermiddagen. När jag ringde igen sa hon att hon inte ville ta emot katten eftersom den kunde smitta hennes andra katter.
Uppfödaren ville inte ha några merkostnader och meddelade Elisabet att kom hon med katten skulle hon inte få tillbaka den.
- Nu har nio personer smittats av ringorm. Alla barnens kompisar som varit här har fått det, säger Elisabet förtvivlat.
Hon kontaktade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och fick besked om att svampinfektionen tydligen var mycket aggressiv eftersom så många och även vuxna blivit smittade.
- De sa att det kan ta från två veckor till ett år att få bort det. Tydligen kan vuxna katter sprida smittan utan att själva vara sjuka.
Elisabet ringde den veterinär som besiktat katten för att få något råd.
- Han lyssnade inte, var otrevlig och skrattade åt mig.
Hon beställde tid hos en annan veterinär men får inte komma förrän på måndag. Tills dess sitter kattungen Selma med rinnande ögon, mager och med hårlösa öron på toaletten för att inte smitta flera.
Elisabets sambo, Peter Hultman, har varit i kontakt med konsumentombudsmannen.
- De sa att det ska finnas stamtavla, vaccinationsintyg och besiktningsintyg vid försäljningen men det fanns inte med. Som uppfödare ska man också vara försäkrad mot dolda fel. Konsumentköplagen styr oavsett vad som står i kontraktet.
I konsumentköplagen står bland annat att en vara är fel om den är så bristfällig att dess användning medför påtaglig fara för liv och hälsa.
- Vi har försökt få kontakt med uppfödaren så hon kan reda upp det här men hon svarar inte på telefon eller när vi ringer på dörren. Jag var dit och lyssnade utanför dörren och hörde henne prata i telefonen. Jag ropade i brevinkastet att vi ville reda upp det här, berättar Peter Hultman.
I onsdagskväll fick han veta att uppfödaren polisanmält honom för olaga hot efter det besöket. Peter suckar lite uppgivet.
- Nu skickar vi hudprover till veterinärmedicinska anstalten, anmäler henne till allmänna reklamationsnämnden och går till tingsrätten för civilrättslig process. Vi vill att försäljningskontraktet upphävs och att vi får tillbaka pengarna och hon katten, säger Peter.
Totalsanering hemma
På måndag ska kattungen till veterinären och efter det ska familjen totalsanera sin lägenhet. Så fort Selma får medicin kan hon få komma ut från toaletten och leva kattliv.
På SVERAK, Svenska raskattklubben, rekommenderar man familjen att göra en anmälan till dem men den kommer troligen att bli verkningslös.
- Uppfödaren är avstängd från all verksamhet inom SVERAK sedan januari 2001. Det handlar om obetalda utställningsavgifter och hon kommer att vara avstängd så länge skulden inte är betald. Eftersom hon är avstängd kan familjen inte heller få någon stamtavla på katten, berättar Gunnar Stagnelid, ordförande i SVERAKs besvärsnämnd.
Ett till synes enkelt inköp av en katt som sällskap har alltså resulterat i att nio personer fått kliande ringorm, en kattunge sitter instängd, extrakostnader och en polisanmälan. Dessutom blev naturligtvis kattköpet en stor besvikelse inte minst för barnen Mickelsson.
MONIQA SWÄLAS