Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kavla upp kultur­ärmarna!

Nu börjar det handgripliga arbetet med en ny kulturpolitik för Gävleborgs län.

Annons

I går offentliggjordes det dokument som är en sorts ramverk till den nya kulturplan som ska gälla 2013-2015. ”Livskraft” är rubriken och den ska nog ses som en signal. Kultur är inte längre något ”för sig”, utan en viktig förutsättning för den regionala utvecklingen.

Två förändringar går att spåra i ramverket. Dels att kulturpolitiken kommer att knytas närmare länets behov. Dels att politiker och tjänstemän hyser stora förhoppningar om att den nya tekniken ska slå igenom tydligare i institutionernas verksamheter.

Alla landsting/regioner måste göra en kulturplan för att få gå in i den nya kulturpolitiska samverkansmodellen. Planen är själva nyckeln till de pengar som tidigare fördelades till Gävleborgskulturen via Kulturrådet.

TRU-nämnden, som ansvarar för processen, har valt ett öppet tillvägagångssätt, där många parter inbjuds att delta. Under årets första tre månader ska institutioner, partier, kommuner och inte minst civilsamhället lägga in synpunkter och idéer till den konkreta kulturpolitiska verkstaden. Efter den rundan görs ett förslag som i höst går ut på en snabbremiss. I november 2012 tar landstingsfullmäktige beslut.

Sannolikt kommer den nya politiken först att märkas på museiområdet. Länsmuseet kommer att få konkurrens från Hälsinglands museum när det gäller regional uppmärksamhet och tilldelning. Likaså kommer den ideella sektorn att få starkare röst i kulturpolitiken. En avdelning av Ideell kulturallians är på väg att bildas också i Gävleborg. Den blir en given samtalspartner i arbetet med kulturplanen, som till sin idé bygger på det civila samhällets medverkan.

Hittills har erfarenheterna från landet visat att det behövs nya friska pengar för att samverkansmodellen ska få sin effekt och lyfta kulturens samhällsverkan.

Kenneth Nilshem, C, gjorde redan vid presskonferensen i går ett utspel om detta.

– Vi är beredda att lägga två-tre miljoner extra på kulturen 2013. Det behövs för att för att samverkansmodellen ska få effekt.

Arbetet med den nya kulturpolitiken i Gävleborg kan fölas via www.lg.se/kulturplan samt kulturplangavleborg.blogspot.com/

Mer läsning

Annons