Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kd-politiker satte sig i sandlådan

GÄVLE / Val 2002I går bedrevs det sandlådepolitik på det jämställda dagiset Tittmyran i Trödje.Kristdemokraternas valsekreterare Anna-Karin Marcelind byggde sandslott och pratade om familjepolitik.

Dagiset Tittmyran är känt för sin speciella pedagogik, som går ut på att låta alla barn få lika stort utrymme och samma behandling, oavsett kön.
Det tycker Anna-Karin Marcelind är precis vad kd står för.
- Det är bland barnen vi måste lägga grunden för det jämställda samhället. Det är därför det här dagiset är ett klockrent exempel på hur vi kan skapa morgondagens jämställda samhälle, säger hon samtidigt som hon fyller sin vita kd-hink med sand.

Redo med spadarna
Barnen omkring henne tittar förtjust på när hon stjälper upp ett sandtorn med hinken, och de kan knappt bärga sig innan de kan få slå sönder det med sina gula spadar.
- Partiet har redan valt valfrågor. Det är vård, familj och etik. Men som jag ser det är jämställdhetsfrågor något som måste implementeras i hela samhället, säger Anna-Karin Marcelind.
Jämställdhet är annars inte den fråga man främst förknippar med kristdemokraterna. Det tycker Anna-Karin Marcelind är synd.
- Vi kanske har blivit lite svartmålade inom det området. Jag tycker att det är tråkigt att vi har fått stämpeln som bakåtsträvande parti som vill hålla kvinnorna vid spisen, säger hon.
Hon tror att kristdemokraternas förslag om ett barnomsorgskonto skulle vara till hjälp för många föräldrar. De skulle få en viss summa pengar att använda hur de ville. Antingen till att betala en dagisplats, eller till att kanske jobba kortare dagar.
- Föräldrarna ska få välja var deras barn trivs bäst. Det här är en fantastisk lösning, men den kanske inte fungerar för alla. I något fall kanske det funkar bättre att ha en morfar som passar barnen. Det ska vara upp till familjen att bestämma, säger Anna-Karin Marcelind.
Hon tror att kd kommer att få minst tolv procent av rösterna i höstens val. Och hon vet varför.
- Därför att vi är Sveriges främsta familjeparti, som jag ser det.

Snabba svar från Anna-Karin Marcelind
Är?
26 år, singel och bor i Stockholm. Just nu även valsekreterare för kd i Gävleborg.
Har gjort?
Gick samhäll på Vasagymnasiet i Gävle. Stack till Afrika och jobbade som lärare. Kom hem men återvände till Kenya och gjorde research för barnhem och dövskola åt en frivilligorganisation.
Tror?
Ja, men som politiker håller jag isär religion och politik.
Viktigaste personliga valfrågan?
Biståndsnivån, internationell solidaritet.
Politisk bakgrund?
När jag var yngre tyckte jag att plogbillsrörelsen var det bästa som kunde hända Sverige. Min bror däremot var mörkblå. Många debatter kring köksbordet senare möttes vi båda i kd.
Om inte politiken blivit ditt yrke?
Då hade jag blivit lärare, förmodligen. Det mest utmanande, besvärliga yrket man kan välja. Men kicken att berätta om andra världskriget eller så, och eleverna plötsligt säger aha!, den är obeskrivlig.
Vilken fråga vill du mer svara på?
Vart skulle du vilja placera dina egna barn om du hade några?
Vart skulle du vilja placera dina egna barn om du hade några?
Här på Tittmyran!

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist