Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kd vill slopa fastighetsskatten

GÄVLEMer pengar för åtgärder mot den ökande ohälsan. Skattelättnader för barnfamiljer och för tjänster i hemmet. Pengar för att utbilda fler poliser.

Kristdemokraterna lade i går fram sitt svar på regeringens vårbudget. En skuggbudget med löften i mångmiljardklassen som ska betraktas som en valplattform.
I Gävle var det lokala kd-politiker som visade upp de centrala kalkylerna och drog ned satsningarna till kommun- och landstingsnivån.
- Vi satsar 5,5 miljarder mer än regeringen till kommuner och landsting. Det motsvarar 55,9 miljoner för Gävle kommun och 170 miljoner kronor till landstinget, berättade Lennart Sjögren och konstaterade att det borde räcka till 98 nya heltidsjobb inom vård och omsorg.
Han och partikamraterna Erling Öhman, Marianne Nygren och Tage Vendelberga pratade om hur landet har halkat efter övriga OECD-länder när det gäller tillväxt i ekonomin och att man ser hur kostnaderna löper iväg för arbetslöshet, sjukskrivningar och förtidspensioner.
Regeringen satsar alldeles för lite för att lösa problemen, tycker kristdemokraterna och pekar på att de har en högre nivå på de olika utgifterna som de tror ska förbättra situationen.

Sänkt skatt
De vill sänka skatten för barnfamiljer med 600 kronor per år och per barn. De vill höja garantibeloppet i föräldraförsäkringen till 200 kronor.
Pensionärerna ska få det bättre genom att grundavdraget ska höjas och ge dem mellan 200-250 kronor extra varje månad. Dessutom vill kd satsa mer pengar på infrastruktur och rättsväsende, där man i Gävleborg ska öka polisstyrkan med 81 personer till 2007.

Skatteavdrag
Förmögenhetsskatten ska avskaffas successivt. Fastighetsskatten ska slopas. Hushållen ska få göra skatteavdrag på 50 procent för köp av tjänster för upp till 50 000 kronor per år. Dessutom ska småföretagen gynnas genom sänkta arbetsgivaravgifter.
Hela kalaset ska finansieras genom minskade statsbidrag till kommunerna, sänkta utgiftstak för statsbudgeten och en extra karensdag.
Kristdemokraterna i Gävle kan inte ange vad i plattformen som är kompromissbart. De går till val på det här och kompromisser med andra borgerliga partier får bli en fråga efter valdagen vid en eventuell vinst.
- Vi ser det som klart möjligt att enas i många frågor även lokalt om vi vinner valet. Socialdemokraterna och vänstern är mer splittrade i Gävle än vad vi borgerliga är, menar Lennart Sjögren.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se