Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kemikalieinspektionen akutbehandlar myggfrågan

Idag skickar KEMI en ansökan till regeringen där man vill ha tillstånd att i sin tur ge myggprojektet tillstånd att bekämpa mygg i Natura2000-området. Samma område som KEMI för en månd sedan sa nej till bekämpning.

Eftersom myggprojektet överklagade det beslutet till miljödomstolen kan KEMI inte utan vidare ändra sig och ge tillstånd till bekämpning.

- Vi kan enligt 7 kapitlet 29 paragrafen i miljöbalken be regeringen om tillstånd om det finns ett särskilt allmänintreesse, säger Kersti Gustafsson på KEMI.

Även om regeringen skulle ge sitt tillstånd på torsdag så är det försent enligt Jan Lundström i myggpropjektet.

- Vi skulle behöva ett besked före helgen. Och fyra miljoner kronor i akutanslag för att köpa bekämpningsmedel från USA. Annars har vi inte möjlighet att bekämpa det som är på väg att kläckas.

Jan Lundström befarar att situationen håller på att utvecklas till en fullkomlig katastrof. Läget blir också snabbt mycket sämre efter det regn som faller just nu.

KEMI står i sak fast vid sin tidigare bedömning att det inte kan uteslutas att en storskalig bekämpning i det stora sammanhängande område som innefattar skyddade områden kan ha en negativ effekt på den livsmiljö och de arter man avser att skydda.