Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth bäste gästrikepilot på Rörberg

Gävlebygdens Flygklubb har arrangerat Gävle Ranking 2014 för precisionsflygning. Som vanligt höll man till på Rörberg. 16 piloter från hela Sverige mötte upp. Kenneth Andersson, Västra Gästrike Flygklubb, kom fyra och blev bäste gästrikepilot.

Hela den svenska eliten samlades och tävlade i den så kallade Rankingserien. Det var årets andra tävling, den första, Ludvikasvängen, gick för en månad sedan i Dalarna.

GBFK:s flygaress Lars-Inge Karlsson hade lagt banan tillsammans med Richard Jovanovic. Banan, som gick ända in över Horndal, Dalarna, blev utslagsgivande. De bästa var ute i hela 1 tim 45 minuter.

Den hårda och byiga vinden ställde till det ordentligt och ibland så flög man långa sträckor ”på snedden”. Den sista delen av tävlingen, precisionslandningar, avslutade tävlingen på lördagseftermiddagen.

Delgrenar i tävlingen var Planering av flygningen, flygningen, observationer av olika mål under flygningen samt fyra landningar.

Claes-Magnus Johansson, Västerås FK, visade sin höga klass och trots en landningsmiss, så vann han ohotad. Han har tävlat i många år, både på NM och VM, och presterar alltid bra. Övriga landslagsflygare, Ludvikapiloterna Roland Olsson och Ingemar Brottare tog hem de andra pallplatserna. Brottare segrade i årets första tävling och han har kunnat träna på bra i år.

Kenneth Andersson, VGF, och Gävlebygdens Bengt Nyqvist, överraskade ordentligt och belade plats fyra och fem. Bengt, som alltid önskat en handikappklass också, vann överlägset landningsmomentet, men hade ingen bra dag i flygningen och blev ordentligt prickbelastad.

Per-Olof Wisén och Anders Hellström, svensk mästare redan 1988, verkade otränade och har en del kvar att bevisa. Anders har satsat hårt på sina studier det senaste året, men efter midsommar blir det mer träning.

Målet är att göra bra ifrån sig på Nordiska Mästerskapen i danska Skive på Jylland 5–7 juli och på SM, som går på hemmaplan, 17–19 juli. Det blir bra möjligheter att bekanta sig med luften där, eftersom VM 2015 går på samma ställe. Även Lars-Inge Karlsson, GBFK, är uttagen till NM.