Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kerstin Hesselgren uppmärksammas

På Kerstin-dagen den 24 juli ordnar Kerstin Hesselgrensällskapet den första namnsdagsfesten till Kerstin Hesselgrens minne vid hembygdsgården i Hofors.

Kerstin Hesselgren är nog den mest kända personen som vuxit upp i Hofors. Hon blev den första kvinnliga yrkesinspektören efter studier i England och fick tjänst som skolköksinspektris och sedan blev hon chef för en ny avdelning på Yrkesinspektionen, nuvarande Arbetsmiljöverket. Där blev hon kvar till sin pensionering 1934.

Hon blev den första kvinnan i riksdagens första kammare. Hon kandiderade till andra kammaren redan 1921 men valdes inte in då hon stod för långt ner på partiets lista. Redan året efter valdes hon in i första kammaren genom en valkartell mellan socialdemokrater och frisinnade. Hon satt sedan i riksdagen fram till 1944, men från 1937 i andra kammaren för folkpartiet. Kerstin Hesselgren arbetade främst med sociala frågor i riksdagen.

En gästprofessur har inrättats till hennes minne som första kvinnliga riksdagsledamot och första kvinnan i Internationella Arbetsorganisationen samt att hon var Sveriges delegat i Nationernas Förbund.

Gästprofessuren som är på mellan sex till tolv månader kan ges till framstående kvinnliga forskare inom samhällsvetenskap eller humanistiska områden. Sedan 1988 har 21 olika kvinnliga forskare från hela världen bjudits in av vetenskapsrådet som Kerstin Hesselgren-professurer.

Vid gymnasieskolorna i Hofors och Sandviken uppmärksammas även Kerstin Hesselgren genom att en elev varje år tilldelas ett Kerstin Hesselgren stipendium.

På fredag kommer Kerstin Hesselgrensällskapet att också att spela upp ett av hennes radiotal, ett nyårstal från 1948, och visa Kerstin Hesselgrenrummet i hembygdsgården. Hon har även fått en gatstump uppkallade efter sig, den gata som går från Hammarvägen upp till åldringsboendet, Hesselgrenska avdelningarna.