Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KFUM

Kristliga Föreningen Unga Män i Gävle,bildades 1890 med E.A. Hedin som förste ordförande. Föreningenfick först låna en skolsal i Själanderska flickskolan - liksom KFUK, Kristliga FöreningenUnga Kvinnor, som bildades ungefär samtidigt. Frånhösten 1891 hyrde man i Sjömanskyrkan till 1907 då KFUM flyttade till NorraKungsgatan 3. I nyinköpta fastigheten Brynäsgatan 8,i samma kvarter som Immanuelskyrkan, invigdes lokalerna 1931.Under ledning av Gottfrid Svensson, sekreterare under mångaår, ordnade KFUM under 1930-talet matkvällar förarbetslösa och julfirande för hemlösa. 1948 startadeKFUM och KFUK ett inackorderingshem för pojkar på Hagtornsgatan5 och för flickor på Hagtornsgatan 1. Där bereddeshusrum för barn som saknade bostad i Gävle.
1967, året efter det att KFUM och KFUK slagits samman,köptes huset Nygatan 8, som revs. På platsen uppfördesTriangeln, som invigdes 1971. Där inreddes konferenslokaler,gymnastikhall och 91 uthyrningsrum som efter en tid byggdes omtill hotellrum. 1988 såldes Triangeln till Platzer ByggAB, som KFUM hyrde av tills man köpte eget hus på Rektorsgatan4 med galleri, studielokaler och ett kafé som drivs aven invandrarförening.
En viktig del av KFUM:s verksamhet har varit gymnastik ochidrott som kom igång 1891 med övningar på Sätraåsen och Militärskolans (se Borgarskolan) idrottsplan. 1898 bildades en idrottsavdelningsom använde läroverkets (se Vasaskolan) gymnastiksal. När avdelningen efter korttid avvecklades bildade idrottsmännen Gefle Sport- och Gymnastikförening.
1927 började föreningen med idrott igen påinitiativ av Roland Svenneke. Bland annat ägnade man sigåt gymnastik, handboll, orientering och friidrott. På1950-talet noterades en enastående bredd i friidrott. 33lag anmäldes till de olika serier som fanns 1955. Bordtennishar också varit en gren där KFUM Gävle haft mångaaktiva.
Basketboll introducerades i Gävle på 1950-taletav Anders Hammar (som senare kom att bli generalsekreterare iKFUK-KFUM:s riksförbund). Ture Westring tog senare överoch såg till att basketsporten fick fotfäste i föreningenoch i staden. Under ledning av entusiasten Thomas Sjömanökade intresset snabbt, och så småningom (1980-talet)spelade både damerna och herrarna i division I. Ekonomiskaproblem ledde dock till nedläggning av basketverksamheten.
KFUM har haft sommarhemsverksamhet; 1921-1942 i den egna byggnadenLugnet, 1942-1960-talet i Kvistrum, båda på Norrlandet, och från 1986 i hyrda hus.
Prins Oscar Bernadotte besökte KFUM i Gävle vidfyra tillfällen i egenskap av ordförande för KFUMi Sverige. Löfgren, F, & Lundback, M: KFUM Gävle100 år 1890-1990; KFUM i Gävle, till 40-årsminnet1890-1930.