Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinas bödelmetoder

Dödsstraffet är fruktansvärt vart det än tillämpas. Särskilt nedslående är det när det används i demokratier, som nyligen i Japan när tre män dömda för mord hängdes. Att döda för att skipa rättvisa är att göra våld på själva fundamentet för rättstaten.

Kina är en diktatur och där finns ingen rättstat. Övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter är en del av vardagen. Men det är ändå svårt att inte vämjas när den kinesiska staten i kampen mot korruption tar till dödsstraff. På fredagen avrättades den före detta chefen för det bolag som äger för Pekings internationella flygplats.

Han hade gjort sig skyldig till mutbrott och förskingring.

Det riktigt stötande i detta är att inga drakoniska straff hjälper mot maktmissbruk när hela statsapparaten är ett gigantiskt institutionaliserat maktmissbruk. I Kina finns ingen politisk opposition, ingen fri press och inget fritt samhälle. Det som skapar ett samhällsklimat där korruption svårligen grasserar motarbetas nitiskt av kommunistpartiet. När symptomen på systemsjukan blir för uppenbara straffas så de skyldiga med döden. Det förvånar inte, men är ändå upprörande.