Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinesisk bojkott av filmfestival

Det blir ingen kinesisk film på årets upplaga av filmfestivalen i Melbourne i Australien. Samtliga kinesiska regissörer har bestämt sig för att bojkotta festivalen, uppger nyhetsbyrån AFP.

Anledningen är att arrangörerna planerar att visa filmen ”The 10 conditions of love” av den politiska aktivisten Rebiya Kadeer som är uigur.

Kadeer befinner sig just nu i exil efter att Kinas regering har anklagat hennes organisation ”World Uighur Congress” för att vara en extremistisk, militant grupp.

För ett par veckor sedan uppmanade Kina festivalarrangörerna att ta bort filmen från programmet, något som alltså inte har gjorts. AFP rapporterar vidare att ledningen för filmfestivalen i Melbourne drar slutsatsen att de kinesiska regissörerna tvingades att bojkotta festivalen efter påtryckningar från Kina.

TT Spektra