Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

King of Pop död

Michael Jackson var ett underbarn, ett musikgeni och förblir en av de största popidolerna på jorden.

Den 50-årige megastjärnan avled på torsdagen på sjukhus i Los Angeles efter att ha drabbats av hjärtstillestånd.

King of Pop har hållit sig ur offentlighetens ljus sedan 2005, då han frikändes från åtal för att ha utsatt barn för sexuella övergrepp och förberedelser att kidnappa en pojke som anklagat honom för detta.
Trots frikännandet var rättegången ett slag som Jackson aldrig återhämtade sig från. Men ännu i dag är 50-åringen dyrkad av sina fans för att ha revolutionerat popmusiken och dans- och musikvideor under sin storhetstid.
På senare år har dock uppmärksamheten kring Jackson varit allt annat än smickrande och främst handlat om plastikoperationer han ska ha genomgått, men som han själv förnekar, och anklagelserna om övergrepp på barn som han frikänts från.
Frontfigur och stjärna
Jackson föddes den 29 augusti 1958 och debuterade som artist tillsammans med sina äldre bröder i popgruppen Jackson Five. Med sopranröst och bländande dansuppvisning blev han bandets frontfigur och stjärna.
1969 hade gruppen kontrakt med Motown Records och blev en av den legendariska skivetikettens största framgångar. Men trots succén har Jackson berättat om åren som olyckliga och ensamma och när familjebandet splittrades tog hans karriär som soloartist fart.
1979 producerade Quincy Jones hans debutalbum Off the Wall, en disko-orienterad succé som sålde mer än tio miljoner exemplar. Jacksons genombrott som kompositör och medproducent kom tre år senare med Thriller som har sålt i mer än 41 miljoner exemplar, vilket är världsrekord.
Robert Thompson, expert på populärkultur på Syracuse-universitetet i New York, härleder Jacksons senare problem till den enorma succén som Thriller medförde.
– Han kom till en punkt där han var så rik, så mäktig och så berömd att han kunde tillåta sig att dra sig undan från all slags verklighet, säger han.
Thriller följdes av ”Bad” 1987 som sålde i 20 miljoner exemplar, ”Dangerous” som sålde i 21 miljoner exemplar och marknadsfördes med videor, där Jacksons erotiska dans kontrasterade mot hans vänliga och nästan barnsliga framtoning utanför scenen.
Enorm förmögenhet
När Jackson 1991 skrev kontrakt med Sony Music var han redan en popikon med enorm förmögenhet, men uppgörelsen med Sony har beskrivits som det mest lukrativa skivkontraktet någonsin.
1994 chockade han åter världen, nu genom att gifta sig med Elvis Presleys 26-åriga dotter Lisa Marie Presley. Giftermålet varade mindre än två år, men gav upphov till en enorm mängd artiklar i skvallertidningar. Intresset för hans privatliv ackompanjerades dock inte av nya musikaliska framgångar.
Jackson gifte sig med Debbie Row, en 37-årig sjuksköterska som han träffat i samband med en plastikkirurgisk behandling 1997. De hade två gemensamma barn, Prince Michael och Paris Michael Katherine, innan de skildes 1999.
Jackson hade vårdnaden om barnen och även ett tredje barn, Prince Michael II, född av en okänd kvinna, när han i november 2002 fick offentlig kritik för att ha utsatt sin yngste pojke för fara inför fotografer i Berlin.
Ytterligare bekymmer för Jackson var ett antal stämningsansökningar från tidigare medarbetare och andra som hävdade att han var skyldig dem pengar. Omfattningen av Jacksons ekonomiska problem är dock oklar, det finns motstridiga rapporter om hur stora skulder och tillgångar Popkungen hade.