Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinky Party med piskor och lack

Annons

Det som för nio år sedan började som en modevisning har nu blivit en av Gävles sommartraditioner. Lördagskvällens Kinky Party i O'Learys källarvåning lockade besökare från hela Sverige och flera europeiska länder.
– Det är så jävla skönt, så jävla, jävla skönt, säger Maria Helzenius medan hon gnider sig rytmiskt mot Emil Lindqvist.
Hon utvecklar resonemanget genom att förklara hur alla kommer till Kinky Party "på samma basis", vilket betyder att alla kan se ut som de vill utan att någon misstycker. Musiken på O'Learys är också kanon.
– Överallt annars kör de bara det nyaste på RIX FM, "Svennebanan" hej och hå och annan skit. Här spelar de bara det bästa av allt att röja till.
Konstapel K är klädd i en body, polismössa, handklovar och mörka pilotsolglasögon och håller ordning på gatan utanför krogen.
– Jag dras mot folkhopen, ser till att alla är trevliga och om någon inte är det låser jag fast honom eller henne i en lämplig pelare tills den lugnat ned sig och bjuder mig på en öl, säger han.
Medan vi pratar får Konstapel K backup från Gävlepolisen som täcker GD:s kamera med handen och bryskt styr upp en skärmytsling i kön. De avvisar en överförfriskad kille som slängt ur sig några olämpliga kommentarer och åker vidare.
Även om festen domineras av korsetter, strumpbyxor och killar med bar överkropp så har många också passat på att ta på sig maskeradkostymer. En liknar Captain Jack Sparrow i "Pirates of the Caribbean". Robin Jonsson och Chris Buckley har togas.
– Vi tar kinkyheten tillbaka till ursprunget, den romerska dekadensen, säger Robin Jonsson. Det var ju romarna som startade alltihop.
Chris Buckley berättar att de två kompisarna tänker ha en romersk orgie på efterfesten. Förhoppningsvis får de med sig några tjejer också.
– Otherwise it will get ugly, säger han.
Vid jackinlämningen hjälper Johan Nylen Lena Blomqvist att knäppa sin korsett i ryggen. Båda tillhör en grupp som möts på Sweden Rock Magazines "message board" på nätet och åkt till Gävle för att gå på Kinky Party. Johan från Malmö och Lena från Stockholm.
– Det är faktiskt riktigt skönt att gå ut med korsett. Om man är ute en hel kväll och dricker är det lätt att få ont i ryggen och säcka ihop fram mot natten, men korsetten stödjer upp ryggen så att man kan slappna av, säger hon.
Kontrasten mellan källaren och sportbaren på övervåningen blir snart slående. Efter att ha varit nere med blottad hud, piskor, lack och läder ett tag så blir övervåningens stillsamma öldrickande med skjortor och jeans det som känns konstigt.
Musikmässigt är dock Kinky Partyt snarare svennigt än bisarrt. Folk dansar sexigt till House of Pains "Jump Around" och sjunger allsång till Bruce Springsteens "Born in the USA" och Europes "The Final Countdown". Med lite god vilja kan kanske Bryan Adams "Summer of 69" klassas som kinky.
Arrangören Andreas Vaple berättar att första versionen av Kinky Party år 2000 egentligen bara bestod av en modevisning av "kinky" kläder. Sedan dess har festen blivit mer fest och mer välbesökt för varje år. Främst är det showen som har utvecklats och att fler och fler av besökarna klär sig kinky.
– Vi försöker toppa showen varje år, men det blir svårare och svårare.
Agata Zoza och Garnecka Kowaleniska från Polen, som hälsar på kompisar i Gävle, är i chocktillstånd.
– Det här är helt vansinnigt, säger Agata medan hon tittar sig omkring med stora ögon. Jag trodde inte det fanns någonstans på jorden där det var accepterat att gå ut med sådna här kläder. Om vi har ett kitschparty i Polen så klär sig folk kanske i kort kjol och högklackat, men det här...
– Om en man gick på krogen sådär (pekar på en kille med bar överkropp) så skulle han få stryk. Och tjejerna vet jag inte vad som skulle hända med. När vi kom hit i kväll stirrade vi på varandra och sa, "what the fuck", säger, Garnecka.
Kvällens stora show sätter igång strax efter 12 med eldslukare. Flammorna slickar taket och den redan varma lokalen blir ännu hetare. Folk trycker sig mot kravallstaketen och många ställer sig på bord och soffor för att kunna se.
Tre tjejer dansar runt på scenen och fyrverkerier exploderar. Musiken till tv-serien "Våra värsta år" spelas. Al dricker öl på en stol och frun Peggy strippar. Mer fakirkonster med eld och nålar genom kinder och armar. En kvinna med paraply strippar.
Tre killar i sexiga sjömanskläder showar. En kille och en tjej med bar överkropp dansar robotdans. En kille som ser ut som Alexander Bard hånglar med en kille i klänning. Några vampyrer gör något på golvet som är svårt att se. Mer fyrverkerier. I finalen körs en motorcykel in på golvet och all medverkande dansar till "Girls, girls, girls" medan en skumkanon täcker dem i skum.
Publiken hejar på och skriker som på en pojkbandskonsert. Mona Eriksson är inte särskilt imponerad.
– Det var pinsamt, säger hon efteråt. De säger jämt att det ska bli den bästa någonsin men egentligen blir showen bara sämre och sämre för varje år.
Showytan förvandlas till dansgolv och nostalgimusiken fortsätter, men med en lite hårdrockigare touch. Låtar som "Ace of Spades" med Motörhead och Alice Coopers "Poison". En man med ölmage och stringtrosor ramlar in i folk. Några hånglar mot pelare, andra dansar gnidande mot varandra.
På gatan utanför förklarar Andreas kriterierna för att vara en riktig rocker. Man ska ha varit packad på scenen, testat knark minst en gång och ha varit med minst en groupie. Han har det trots att han aldrig spelat i något band. Det går hett till på festivaler och animekonvent i Uppsala också, berättar han.
Strax efter två väller folk i underkläder och maskeradkostymer ut på Kungsgatan ensamma och i grupper. En del står kvar och pratar utanför, andra sprids över stan.
– Den där zombiebruden var riktigt, riktigt sexig, säger någon till sin kompis.