Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kirunarånare greps i Gävle

GÄVLE
En 31-årig man, misstänkt för väpnat rån mot två banker i Kiruna, greps i går på ett tåg vid centralstationen i Gävle.

Annons
Trots att k-pistar användes för att hota anställda och bankkunder i måndags var gripandet odramatiskt.
Två personer samarbetade vid rånen och den misstänkte medbrottslingen greps i Kiruna under förmiddagen.
På torsdag morgon fick Gävlepolisen en efterlysning. Utredarna i Kiruna hade uppgifter att 31-åringen, som ursprungligen kommer från södra Sverige, skulle passera Gävle under torsdagen.

Insatsstyrka
Möjligen trodde man att 31-åringen skulle köra bil söderut, och den inkallade insatsstyrkan upprättade en vägspärr på E4 norr om Gävle.
Där stod man förgäves. I stället kunde fyra polismän vid ordningspolisen gripa 31-åringen på ett södergående tåg som gjorde uppehåll i Gävle några minuter efter ett. Polismännen delade på sig och sökte igenom tåget från var sitt håll.
Polisen i både Gävle och Kiruna var förtegna om eventuella beslag. Klart är att 31-åringens packning söktes igenom på tekniska roteln och att man inte fann något automatvapen som förekom vid dubbelstöten.
Sent på eftermiddagen påbörjades transporten av 31-åringen till Kiruna, utan att Gävlepolisen genomfört några förhör.
Det fanns uppgifter att 31-åringen hade en okänd summa pengar med sig vid gripandet, men andra uppgifter säger att han inte hade någon del av rånbytet.

Automatvapen
Dubbelrånet i måndags chockade den fredliga staden i nordligaste Norrland med knappt 20 000 invånare. Inom loppet av 120 sekunder trängde män med motorcykelhjälmar in i var sitt bankkontor.
De var försedda med automatvapen, men ingen skottlossning förekom.
Med sitt byte flydde rånarduon i en svart Volvo som senare hittades delvis uppbränd utanför Kiruna.
Det är okänt hur stort bytet blev men företrädare för de drabbade bankerna har sagt att det rörde sig om mindre summor, i vart fall mindre än 100 000 kronor från den ena banken.
- Av utredningstekniska skäl pratar vi inte om det, var den enda upplysningen kommissarien i Kiruna, Lage Wuotiainen, hade att komma med.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se