Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Sundin har avlidit

Annons

En av tidningsbranschens ledarprofiler, Kjell Sundin, Gävle, har avlidit efter en kort tids sjukdom.

Han var fram till och med juni 2006 styrelseordförande i Mittmediakoncernen. När han avgick i samband med bolagsstämman hade han innehaft ledande positioner inom koncernen i 25 år.

Kjell Sundin började som marknadschef på Gefle Dagblad 1979 och utsågs 1981 till verkställande direktör. När Gefle Dagblads Förvaltnings AB bildades 1990 blev han i sin egenskap av VD för Gefle Dagblad även chef för den nya koncernen. När MittMedia-koncernen fick sin nuvarande utformning 1990 slutade Kjell Sundin som koncernchef och utsågs till styrelseordförande.

Vid sin bortgång hade han uppdraget att samordna ett projekt där sju tidningsägande stiftelser utforskar det framtida medielandskapet.

– Kjell Sundin värnade om den liberala tidningstraditionen med tydliga förebilder. Med historien i bakgrunden visade han ett stort intresse att delta i utvecklingen av Gefle Dagblad och koncernen. Under ett antal år var han också styrelsens ordförande i Förenade Landsortstidningar, som samlade den borgerliga landsortspressens intressen i branschen. In i det sista visade han med hjärta och handling intresse för MittMedia-koncernens fortsatta utveckling. En respekterad tidningsman har gått ur tiden, säger Jan Cahling, koncernchef i MittMedia Förvaltnings AB.

Kjell Sundin var född och uppvuxen i Harmånger i Hälsingland. Han avlade realexamen 1954 i Hudiksvall och genomgick året efter handelslinjen vid Hudiksvalls högre skolor för yrkesundervisning. 1963 började han studera företagsekonomi via Hermods och tog examen efter att i fyra år ha kombinerat studier med arbete.

Efter anställningar vid AB JE Arndt i Hudiksvall, Förenade Färg, Göteborg, och Forsså Bruks AB Näsviken/Hudiksvall kom han 1965 till Handelsbanken i Sundsvall och 1970 till regionkontoret i Gävle som marknadschef.

I kommunalpolitiken fanns han bland annat i fullmäktige och i kommunstyrelsen för Folkpartiet.

Kjell Sundin hade inte bara uppdrag inom koncernen och dess tidningar utan också många uppdrag på nationell nivå.

Han har varit ledamot av Liberala Tidningar Kommanditbolag (LTKB), Nerikes Allehanda, Liberal DagspressInvest (LDPI) och Hallands-Posten. Han var också ordförande i FLT (Förenade Landsortstidningar) 1986-1997 efter att 1982-1986 varit styrelsesuppleant där. Vidare ledamot av LNB (Liberala Nyhetsbyrån) 1983-1988 och ordförande 1988-2007.

Till det övriga hör uppdrag i Tidningarnas arbetsgivarförening, TU:s valnämnd, Dagspressens marknadsinformation och Föreningen Liberal Press.

Kjell Sundin var en stark profil inom den liberala tidningssfären, en efterfrågad och omtyckt tidningsman som fick förmånen att vara en viktig kugge i en starkt föränderlig tidningsbranch.

Trots alla statusfyllda uppdrag var det ändå Gefle Dagblad som låg honom varmast om hjärtat. Han var stolt över sin tidning och visade det också i många sammanhang.

När han avgick som styrelseordförande i Mittmediakoncernen såg han med glädje tillbaka på sin tid inom tidningsbranschen.

– Jag har varit med om en fantastiskt resa, sa han i sin avskedsintervju i Gefle Dagblad den 9 april 2006.

Kjell Sundin var vid sin bortgång 72 år. Han sörjs närmast av sin hustru Ulla, barnen Johan, Per och Hanna med familjer.