Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell vann fyrhjulsklassen och Emil bland ungdomarna

Kjell Sandberg vann fyrhjulsdrivna klassen i Malmjärn Runt igår.
Stockholmaren hade dryga fem sekunder i marginal till andraplacerade hälsingen Niklas Hägg – med Markku Kangas från Sandviken som kartläsare.

Annons

Årets sjunde deltävling i Nedre Norras förbundsmästerskap ingick även i Upplands och Stockholms DM-serier och bjöd på ett meriterat startfält. Tre sträckor stod på dagordningen i skogarna söder om Torsåker.

Tävlingen inleddes på ett dramatiskt – och trist – sätt. Redan en kilometer in på den första sträckan, belägen mellan Kratte masugn och Bodås, kraschade nykorade svenska mästaren Martin Berglund, Gävle, rejält. Ambulans kallades till platsen och det blev ett timslångt avbrott under tiden som Martin och kartläsande Patrik Dybeck fördes till Gävle sjukhus.

– Vi kom på tok för fort in i en kurva och slog i en telefonstolpe. Därefter rullade vi flera varv på tak innan färden slutade mot ett träd, berättar Martin.

Som hade svårt få luft sedan han tagit sig ur vraket.

– Det var en jäkla smäll, bilen är skrot och hjälmen spräckt. Jag har ont lite överallt, men vi klarade oss trots allt relativt helskinnade, även Patrik, fortsätter Martin, som för en vecka sedan säkrade SM-guld i trimmade tvåhjulsdrivna klassen.

Han fortsätter:

– Det är tydligen hårfint mellan succé och fiasko. Nu gäller det att få tag i en ny bil snabbt, för jag vill väldigt gärna köra även den avslutande deltävlingen i SM i Katrineholm om två veckor – även fast titeln redan är klar!

Almungeföraren Tobias ”Lill-Tobbe” inledde snabbast i tvåhjulsdrivna klassen, knappt före Jens Branteström, Rasbo och Håkan Björkman, Sandviken (boende i Torsåker). Men det blev till slut Hans-Åke ”Hojjen” Stensvik från Rimbo som kom att ta segern med sju sekunders marginal till Pär Swedh, Hälsinge. Trea slutade Tobias Söderqvist och därmed säkrade Årsundaföraren den totala segern i FM, trots att en deltävling återstår.

Fyra i tävlingen blev Uffe Eriksson från Örbyhus, femma Peo Berglund, Sandviken och sexa Kim Nilsson, Skutskär. Håkan Björkman tvingades oturligt att bryta med fel på bromsarna.

Bland B-förarna körde Stig-Ola Henriksson, Järbo, fort. Tempot räckte till fjärde plats, en sekund från att bli trea.

Bästa C-förare från distriktet blev Erik Öberg, Hofors, knappt före Sandvikens Niklas Hedblom – trea respektive fyra.

I fyrhjulsdrivna klassen kom rospiggen Anders Lundin att komplettera prispallen bredvid Kjell Sandberg och Niklas Hägg. Hemmafavoriten Per-Arne Ljung bröt med trasig bakaxel efter den första sträckan.

Robin Brandel, Rasbo, segrade i Volvo Original/Lilla Grupp N. Femma här slutade Skutskärs Martin Lindberg.

I ungdomsklassen drog Emil Bergkvist, tävlande för arrangerande Hofors och boende i Torsåker, det längsta strået. Marginalen skrevs till 17 sekunder före Andreas Broberg, Värmdö.