Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Klåfingrighet från tjänstemännens sida"

GÄVLEInformation om sakförhållanden är inte det enda som tjänstemännen i kultur- och fritidsförvaltningen förser politikerna med. När ledamöterna i nämnden förra veckan tog ställning till musikutredningen hade några av beslutsförslagen försetts med ovanligt utförliga kommentarer av tjänstemännen.

- Jag ville ha det så den här gången. Det är vårt jobb som politiker att ta till oss deras åsikter och bestämma vad som är rätt och bra, säger Ann Hedbom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
En stark politiker låter sig inte påverkas av tjänstemännens åsikter, menar hon. Förvaltningschefen, Mats Öström, håller med.
- Jag ska stå för förvaltningens professionella uppfattning. Vi har ett antal uppfattningar i alla frågor, jag tror det stimulerar den öppna diskussionen, säger han.

Alla tycker inte lika
Alla ledamöter i nämnden är inte lika övertygade. De detaljerade kommentarerna är bara ett av många exempel på hur tjänstemännen lägger sig i politikernas arbete, menar Anders Hammar, fp.
- Det är en klåfingrighet från deras sida. Jag ser det som en trend att de tar för sig bit för bit, säger han.
Enligt hans synsätt är tjänstemännens roll att presentera villkor och konsekvenser. Åsikterna ska däremot politikerna stå för.
- För mycket tjänstemannamakt är ett sätt att avtrubba starka politiker. Om vi ska få några politiker i framtiden måste de känna att de har inflytande, säger Anders Hammar.

Viktig rollfördelning
Nämndens vice ordförande, Fakhroddin Fani, v, menar att rollfördelningen är viktig för att demokratin ska fungera. Men han har inte reagerat över kommentarerna till musikutredningen.
- Politikerna ska styra över tjänstemännen och inte tvärtom. Om kommentarernas enda syfte var att styra oss skulle jag hålla med Anders Hammar, men jag har inte gjort den tolkningen, säger han.
Den diskussion som tjänstemännens kommentarer gav upphov till under nämndens möte i onsdags mynnade ut i en kompromiss. I det protokoll som skrivits efter sammanträdet har kommentarerna utelämnats.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se