Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart att alla elever får gymnasieplats

Alla elever från Gävle som hade antagits till Engelska gymnasiet har kommit in på sina reservalternativ. Men några elever vill inte gå på Gävles kommunala gymnasier och har ansökt om att få gå på Engelska gymnasiet i Stockholm.

I förra veckan stod det klart att Engelska gymnasiet inte kan starta i Gävle i höst eftersom kammarrättens domslut om skolans rätt till bidrag kommer att dra ut på tiden. Av det sextiotal elever som var antagna till skolan kom ungefär hälften från Gävles upptagningsområde som förutom Gävle även inkluderar Ockelbo och Älvkarleby kommun. Gymnasieintagningen i Gävle har nu gått igenom dessa elevers ansökningar och konstaterat att alla hade tillräckligt bra betyg för att komma in på sina reservalternativ.

De flesta, 25 elever, kommer att börja på Vasaskolan. Elva av eleverna kommer att gå i de samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga klasserna med internationell inriktning som finns på Vasaskolan.

– Det blir ett litet överintag på några utbildningar, säger Karin Carlsson, planeringssekreterare på Gävle kommuns gymnasieintagning.

Engelska gymnasiets tilltänkte rektor Steven Hunter berättar att det finns 4-5 elever som har sagt att de inte vill ha den plats de blivit erbjudna av kommunen utan istället vill gå på Engelska gymnasiet i Stockholm.

– Det finns ett frikvotsystem i Stockholm som gör att vi kanske kan ordna det, säger Steven Hunter.

I kväll ska han träffa föräldrar till de elever som skulle ha gått på Engelska gymnasiet.

– Flera föräldrar har uttryckt sitt intresse över att få träffas och diskutera det som hänt. Jag kommer att finnas där för att svara på frågor och göra mitt bästa för att hjälpa dem, säger Steven Hunter.

Han berättar också att alla de lärare som skulle ha undervisat på Engelska gymnasiet nu har hittat andra sysselsättningar inför hösten. Några har fått jobb på skolor inom Internationella engelska skolans koncern, några har fått jobb på andra skolor och en ska vidareutbilda sig.