Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Lägenheterna säljs – trots protester

/
  • Tyst protest. Under debatten höll åhörarna upp lappar med texten

I ett sista försök att stoppa utförsäljningen hölls en tyst protest i fullmäktigesalen. Men en majoritet av politikerna menade att Gavlegårdarna behöver frigöra kapital för att ha råd att bygga nytt.

Annons

UPPDATERAD: 17.00

Som GD berättat tidigare planerar det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna att sälja en del av sitt bestånd. Totalt handlar det om 737 lägenheter fördelade i 13 hus i Bomhus och Sätra.

En klar majoritet av politikerna i kommunfullmäktige sa på måndagen ja till försäljningen. Bara Vänsterpartiet var emot. Men beslutet föregicks av en lång debatt samtidigt som det pågick en tyst protest på åhörarplats. Ett 15-tal personer stod och höll upp lappar med texten "Sälj inte mitt hem!". I förra veckan överlämnade Hyresgästföreningen även 620 namnunderskrifter i protest mot utförsäljningen.

Men kommunalrådet Jörgen Edsvik, S, menade att oron är överdriven.

– Det har framförts farhågor om att ombildning till bostadsrätter kommer att bli följden. Men Gavlegårdarna säljer till en hyresaktör. Marknaden för bostadsrätter är inte lika självklar i Gävle i dag, sa han och menade att det är troligt att bostäderna kommer att fortsätta vara hyresrätter även i privat ägo.

Om det ändå skulle bli tal aktuellt med ombildning kan enskilda välja att bo kvar som hyresgäster, framhöll han.

S, MP, de fyra allianspartierna och SD var alla överens om att försäljningen är nödvändig för att Gavlegårdarna ska ha råd att bygga nya bostäder. Gävle växer med över tusen personer om året och behovet av nya hyreslägenheter är stort. Gavlegårdarna förväntas nyproducera minst hundra per år. Det är positivt att privata aktörer är beredda att satsa, menade partierna.

– Gävle kommer ändå att ha blandade bostadsformer, sa Lili André, kommunalråd i opposition för KD.

Men Vänsterpartiets sex ledamöter tyckte att Gavlegårdarna i stället borde ta större lån, alternativt minska avkastningen till ägarna, det vill säga kommunen.

– Gavlegårdarna har god ekonomi och hög soliditet, samtidigt som räntan är låg. Var är logiken och ansvaret? undrade Isabella Bexell, V.

Hennes partikollega Marcus Zingmark menade att hyresgästerna riskerar att förlora inflytande om bostäderna säljs.

– Att sälja är ekonomisk dumdristighet och galenskap. Vi kan inte avstå hundratals bostäder för att bygga några få. Mitt förtroende för den politiken är noll, sa han.

Inger KällgrenSawela, kommunalråd i opposition för M, kontrade:

– Jag förstår inte Vänsterpartiets svartmålning av bostadspolitiken i den egna kommunen där ni i hur många år som helst varit med och styrt. Man kan tro att ni inte ingår i majoriteten, sa hon.

Annons