Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Klart man är lite orolig”

– Det är klart man är lite orolig. Ingen vet ju hur stort utbrottet kan bli och hur länge det kommer att vara.
Det säger Pia Åberg från Gävle som bott på Island i tio år.

Pia Åberg bor utanför Reykjavik tillsammans med sin isländska man och deras två barn. Vulkanen Eyjafjallajökull som just nu spyr ut aska som fortfarande lamslår delar av Europas flygtrafik ligger cirka 18 mil från deras hem.

– Vi har inte påverkats någonting egentligen ännu så länge. Men om vinden vänder kommer askan att falla ner här och då ska vi hålla oss inne, säger Pia Åberg.

I torsdags gick ett rikslarm på Island om att alla invånare skulle bära munskydd när de går ut eftersom det är oklart hur askan i luften påverkar människor.

– Men bara en halvtimme senare drog de tillbaka uppmaningen, berättar Pia Åberg.

Just nu funderar många islänningar på om även vulkanen Katla kommer att vakna till liv som en följd av utbrottet på Eyjafjallajökull.

– Det är ju en massa spekulationer om vad som händer. Katla har sovit länge och kommer att eruptera någon gång, men man vet aldrig när, säger Pia Åberg.

Familjen hade planer på en Sverigeresa om en och en halv månad, men Pia Åberg vågar inte boka några flygbiljetter ännu så länge.

– Vi får vänta och se. Sådana här utbrott kan pågå länge men de kan lika gärna ta slut snabbt.