Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med lärarlöner efter flera månader

SANDVIKENEfter många månaders intensiva förhandlingar och flera dödlägen har lärarfacken och Sandvikens kommun nu kommit överens om nya lärarlöner.

Annons
De allra flesta får en löneförhöjning på mellan 500 och 1850 kronor.
- Det är inte precis som vi ville ha det, men vi har insett att vi inte kommer längre, säger Marie Frestadius, ordförande i Lärar- förbundet, som organiserar några hundra lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Sandviken.
Hon hade hoppats på nästan dubbelt så höga lönehöjningar, medan kommunens bud startade betydligt lägre.
- Vi har mötts ungefär halvvägs. Jag tror att lärarna förstår att vi har gjort vårt bästa, även om det säkert finns de som är besvikna, säger Marie Frestadius.
Den nya lönen gäller från april i år, vilket gör att lärarna kan se fram emot en retroaktiv utbetalning i oktober.
Mats Åkerblom, förhandlingsansvarig på kommunens personalkontor, menar att kommunen absolut inte driver någon låglönepolitik för lärare.
- Efter årets löneöversyn är medellönen i Sandviken för lärare 22.580 kr/mån och för hela landet 22.470 kr/mån, skriver han i ett pressmeddelande.
Det Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund främst motsätter sig är den dåliga löneutvecklingen för kommunens lärare.
- Vi ville att man skulle göra en extrasatsning på erfarna lärare men det fick vi inte igenom. Man satsar hellre på höga ingångslöner för att locka nya lärare, säger Marie Frestadius.
Något hon dock är nöjd med är att samma löneökningar kommer att gälla oavsett facktillhörighet, skola eller om man varit barnledig eller sjukskriven.

HANNA JANSSON