Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart och oklart

å är då årets politikervecka i Almedalen över och även de äldre har fått några minuter här och där. Kristdemokraternas Göran Hägglund lovade att nu är det de äldre som står på tur och Socialdemokraternas Mona Sahlin ville öka sysselsättningen bland äldre. Hägglund var åtminstone så klar att han bara sade att nu står de äldre på tur vilket ju kan betyda precis vad som helst. Sahlin var mera ordrik och hade till och med ett fempunktsprogram för hur sysselsättningen ska öka bland de äldre.

Den stora grejen hos Socialdemokraterna är uppenbarligen att pensionerna ska beskattas på samma sätt som lönen vilket måste tolkas som att jobbskatteavdraget ska bli ett vanligt skatteavdrag och även gälla för pensionärer över 65. Därutöver ska skattesubventionerna öka för dem jobbar efter 65. Där stannade Sahlins analys av situation och åtgärder. I bakgrunden hördes Thomas Östros mumla om att man dock måste se över vad det kostar och Sahlin gjorde klart att de rödgröna inte kommer att undanröja hela skillnaden under en mandatperiod, det vill säga fram till 2014. Glänsande löften, minsann.

För att få äldre att fortsätta arbeta ska man ha en arbetsförmedling för äldre men namnet snobbas upp till kompetensförmedling. Socialdemokraterna vill också ha investeringar i arbetsmiljön som gör att flera orkar jobba fram till pensionsåldern. Det är sådant man kallar flum.

När Socialdemokraterna nu äntligen upptäckt att den verkliga pensionsåldern är för låg, 63 år, så kom Sahlin med en kommentar som hon ska ha beröm för. Att äldre ska avstå från sitt jobb för ungdomar är ingen idé som hon stöder. Vi behöver högre sysselsättning om vi ska klara välfärden och ekonomin, sade hon. Det behöver sägas och inte minst behöver socialdemokrater tala om för kompisarna i Miljöpartiet att friår och annan arbetsfrihet med lön faktiskt inte längre år gångbart.

I övrigt tog Sahlin upp diskriminering av äldre som om det vore en nyhet att sådant finns. Följaktligen ingår uppmaningen att stoppa diskriminering av äldre på arbetsmarknaden. Det finns faktiskt redan en lag mot det så någon banbrytande insats mot diskrimineringen är det inte.

Är det här grunden för att socialdemokratiskt äldreprogram inför valet så är det inte mycket.