Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Sverigedemokraterna röstar fram alliansen i Gävle

SD kommer att rösta för de förslag till ordförande i fullmäktige och nämnder som alliansen lägger fram.
Därefter återgår partiet till sin vågmästarroll.

Annons

Sedan SD i förra veckan fällde den rödgröna budgeten har det rått både stiltje och febril aktivitet i kommunpolitiken i Gävle.

Samtidigt som allianspartierna har haft möten med i tur och ordning S, V och MP för att söka stöd för sin politik har de samtidigt avvaktat de avsägelser från samtliga ledande poster som de rödgröna formellt måste göra innan alliansen kan lägga fram sina egna förslag.

Läs även: S tackar tydligt nej till alliansens invit

Oavsett hur alliansens lista ser ut kommer den att få stöd av SD.

– Det är vad vi har sagt. Att vi stödjer alliansen när det gäller ordförandeposter, säger Richard Carlsson, kommunalråd i opposition för SD.

Hans parti har inte fått några inviter från något av de övriga partierna. Och har heller inte försökt att lägga fram någon kravlista för att stödja den ena eller andra sidan.

– Men vi är öppna för samtal med alla. De är välkomna att höra av sig, säger han.

Att SD kommer att stödja alliansen konsekvent i fullmäktige eller i nämnderna är däremot långt ifrån givet.

– Nej, det vill jag vara tydlig med. Stödet nu handlar om att vi tänker rösta på dem i valet till ordförande. Politiken är bred, och i de flesta frågor finns det en bred enighet. Men där oenighet råder mellan blocken, där ser vi oss fortfarande som vågmästare, säger Richard Carlsson.

Med andra ord finns inga planer på att långsiktigt stödja alliansen.

– Nej. Vi sa när vi fällde den rödgröna budgeten att vi vill att alliansen ska driva en mer ansvarsfull politik. I synnerhet i invandringsfrågan. Sedan kommer vi att titta på ärende för ärende, precis som vanligt.

– Det blir onekligen en intressant tid vi har framför oss, säger Richard Carlsson.

S-V-MP lämnar under onsdagen in sina skriftliga avsägelser. Alliansen måste senast på kommunfullmäktige den 14 december lägga fram sina förslag till nya ordföranden. Det gäller alltså nämnder såväl som kommunstyrelse och fullmäktigepresidium.

Se GD:s politikreporter Maria Carlssons analys av läget

Karin Bergqvists ledare om alliansens utmaning