Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klent stöd för fredagsstängd vård

GÄVLE
Idén att fredagsstänga delar av sjukvården har inte fått något stort genomslag vid länssjukhuset i Gävle. Vissa kliniker tillämpar metoden i begränsad omfattning, andra avvisar den helt.

Annons
- Att fredagsstänga ger små ekonomiska vinster och är till nackdel för patienterna, anser Charlie Nihlén, verksamhetschef vid kirurgkliniken.
Det var i juni som sjukhusdirektörerna i Gävle och Hudiksvall lanserade fredagsstängning av icke-akut sjukvård som ett sätt att spara pengar. Sjukhusen hotas av ekonomiska underskott och olika åtgärder planeras under hösten för att försöka vända skutan.

Kirurgnej
Vilka delar av verksamheten som ska fredagsstängas har sjukhusdirektörerna inte angett utan det har varit upp till verksamhetscheferna att bestämma.
Vid kirurgkliniken säger man blankt nej till förslaget.
- Vi har värderat det här och inte tyckt att det är något bra alternativ för oss, säger Charlie Nihlén.
Att dra ned på operationer eller mottagning en dag i veckan minskar bara klinikens kostnader marginellt samtidigt som det spär på patientköerna, menar han.
Vid ortopedkliniken resonerar man i liknande banor. Neddragningar leder till att köerna blir längre och att fler patienter söker sig till andra sjukhus, något ortopeden i Gävle förlorar ekonomiskt på.
- Vi har redan i dag väldigt lite planerad verksamhet på fredagar. Vi gör till exempel inga planerade operationer då. Så det finns inte så stora besparingar att hämta, säger Bengt Malmqvist, verksamhetschef.

Stängning inte aktuell
Även andra kliniker har redan tidigare begränsad verksamhet på fredagar. Inom till exempel röntgenområdet har man slutat med planerade undersökningar på fredagseftermiddagar. Att gå vidare och stänga även på förmiddagarna är inte aktuellt.
- Nej, vi måste ändå ha personalen här för att klara den akuta verksamheten, säger Gunvor Persson, verksamhetschef.
Kvinnokliniken gör inga planerade operationer på fredagar. Att dra ned även på mottagningsverksamheten är något som kan övervägas, enligt Henning Thejls, verksamhetschef. Men inget är beslutat.
Öron-, näs- och halskliniken kommer under september och oktober att ha en begränsad mottagningsverksamhet på fredagar.
- Det ger våra läkare möjlighet att ta ut innestående jourkomp i ledighet. Besparingen ligger i att den skuld av innestående ledighet som vi har till läkarna minskar, säger Lars-Göran Holtby, verksamhetschef.
Operationer och akut verksamhet berörs inte. Men för lägre prioriterade patienter - till exempel sådana som ska på återbesök - innebär neddragningen längre väntetider.
- Det är ofrånkomligt. Man kan inte bromsa och tro att bilen ska gå lika fort som tidigare, säger Lars-Göran Holtby.

BJÖRN HANÉRUS