Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klent stöd för miljonvision

GÄVLE
Kommunledningen har svårt att se hur en 50-miljoners investering ska komma till stånd vid Fjärran höjderbadet. Kommunens investeringspengar är intecknade många gånger om de kommande åren och det finns flera investeringar med högre prioritet.

Annons
Kommunalråd Mats Ågren, s, gör bedömningen att det inte är möjligt att förverkliga de visioner som presenterades av kultur- och fritidschefen Mats Öström i gårdagens GD.
I alla fall inte med kommunala pengar.

Bra med visioner
Finns det förutsättningar genom en försäljning av badet så kan det alltid diskuteras.
- Men de står inte direkt i kö de privata intressena, upplever Mats Ågren.
Han tycker det är bra att det finns idéer och visioner. Men i det här fallet får man nog ta en utveckling i etapper. Bara inom kultur- och fritidsnämndens domäner finns det en mängd projekt som konkurrerar om investeringsmedlen. Bland annat en utbyggnad av Stadsbiblioteket och en satsning på idrottsarenor, förutom Gasklockorna och Å-rummet då förstås.

Prioriterar bostäder
Sedan återstår de övriga nämnderna och bolagen som också behöver pengar för olika projekt. Totalt finns det önskemål som kostar ett par miljarder kronor.
För Mats Ågren ligger investeringar på nya bostäder högst på prioritetslistan. Det är viktigt att kunna satsa på Alderholmen och fullfölja det projektet. Dessutom behövs det stora investeringar i hamnen och vid Gävle Energi.
- Vi kan inte bara fortsätta låna till investeringar. Vi måste hitta andra sätt att få fram pengar. Som att sälja ut någonting, säger kommunalråd Mats Ågren.
Även oppositionsråden håller med om det omöjliga i dagsläget att lägga kommunala investeringsmedel på Fjärran höjder. Varken Kenth Löfgren, fp, Bodil Ceballos, mp, Lennart Sjögren, kd, eller Ulla Andersson, v, tycker det är en bra idé.

Ser märkligt ut
De förstår om folk i gemen tycker det ser märkligt ut att man ska behöva satsa 50 miljoner kronor nu när det bara var sex år sedan 100-miljonersbygget Fjärran höjder invigdes.
Tanken på en familjeinriktning visade sig dock inte locka ungdomarna. Därför behöver man bygga ut anläggningen så den blir lite häftigare, klargjorde Mats Öström i går.
- Han har ju fina idéer. Vi får väl prova om de också är goda, säger Lennart Sjögren.

Mp kritiskt
Bodil Ceballos konstaterar att miljöpartiet redan tidigare var kritiskt till den stora satsningen på ett större badhus i Gävle. Man kunde ha samordnat med Sandviken om konserthuset och Parkbadet i stället, menar hon. Går det att sälja nu så är det okej för hennes del.
Kenth Löfgren och Ulla Andersson tycker att man bör prioritera att alls få ihop kommunens ekonomi i dagsläget och beakta angelägna investeringsbehov inom skolorna och omsorgen. Men även i hamnen och på Alderholmen.
MAGNUS LUNDQUIST