Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatdebatt: Medmänsklighet och kunskap för världens skull

Vad är medmänsklighet? Hur använder vi vår kunskap?

”Vi är på väg tillbaka till en vildhet i världen, det fattas medmänsklighet, för mycket handlar om att äga och njuta”, säger Jila Mosaed, poet som snart tar plats i Svenska Akademin.

Jag associerar till fossila utsläpp, som vi fortfarande sysslar med i ökande utsträckning, för att ha råd att äga och njuta. Vi hjälper kanske vår nästa, vår granne, eventuellt även en hemlös på gatan, men att också lyfta blicken och se vad vår omfattande konsumtion och vårt levnadssätt ställer till med i världen orkar vi inte riktigt. Så visst fattas det medmänsklighet!

För länge sedan hörde jag människor säga till mig: Vi flyttade hit till Sverige, vårt eget land kommer bit för bit att bli översvämmat i och med klimatförändringarna. Det kommer så småningom bli obeboeligt.

Och jag fattade ändå inte orsakssambanden. Att vår genomsnittliga konsumtion i världen är så stor per person. Att den därigenom leder till alldeles för höga utsläpp, bland annat av koldioxid som är en växthusgas, och som riskerar att orsaka höjning av medeltemperaturen globalt så att klimatförändringarna till och med kan bli irreversibla, alltså inte gå att vända.

Medmänsklighet nu skulle kunna vara att skaffa kunskap. Medmänsklighet skulle kunna vara att arbeta globalt mot klimatförändringarna.

Det skulle också kunna vara kunna vara att arbeta för färre utsläpp här och nu.

I Sverige vill organisationen Klimatsvaret arbeta för att införa en stadigt stigande avgift på alla fossila utsläpp, och för att låta avgiften öka i den takt det behövs. Samt att samla pengarna i en fond och varje månad dela ut dem i lika delar till alla medborgare.

Medmänsklighet är inte bara känsla, det är även kunskap och handling.

Gå med i Klimatsvaret du också! Gör något konkret!

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare