Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet kräver alla kloka människors insatser för våra barnbarns skull

Det är en nedslående tid vi lever i. Med Trump som president i USA och en accelererande global klimatförändring behövs alla kloka människors aktiva insatser, ifall våra barnbarn ska slippa en skenande klimatförändring.

Sveriges koldioxidutsläpp är försvinnande små i globalt perspektiv. Men Sveriges roll är desto viktigare. Med rätt klimatpolitik skulle vi faktiskt kunna göra stor skillnad som föredöme.

De flesta politiska partier, i nästan alla länder, avstår från att vidta de mått och steg som krävs för att minska koldioxidutsläppen. Varför? Det främsta skälet är rädslan för vad väljarna ska säga. Men det finns en klok politik som väljarna inte skulle ha något emot. Om vi i Sverige skulle införa en sådan fungerande klimatpolitik – som andra större länder också kunde använda – hade Sverige kunnat bli ett inspirerande exempel att ta efter.

Det som behövs är du. Klimatsvaret är en organisation som driver ett mycket enkelt förslag som kan stabilisera våra barnbarns klimat. Förslaget väcker enorm entusiasm hos vanliga medborgare i USA. De senaste åtta åren har den organisation som förespråkar det fördubblat sitt medlemsantal varje år! Detta är något som väljarna inte blir skrämda av. Nu behöver vi i Klimatsvaret dig, för att hjälpa oss att sprida kunskap om just denna politik, som vi kallar Avgift och Utdelning.

Vad går den ut på? Mycket enkelt: Alla ekonomer vet att om man vill minska konsumtionen av en vara ska man höja priset. Våra barnbarns framtid hänger på om vi kan minska konsumtionen av fossila bränslen, utan att allmänheten drabbas ekonomiskt.

Så här kan det ske: Lägg en stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen, samla statens hela intäkt från avgiften i en fond – och dela ut hela fonden varje månad i lika stora delar till varje vuxen medborgare. Denna utdelning kommer att belöna dem som minskar sin konsumtion av fossila bränslen. Snart får vi alla en tusenlapp mer i plånboken varje månad, medan priset på de fossila bränslena stiger.

Vill du hjälpa till att rädda välfärden och trygga framtiden för de unga? Då är du välkommen att engagera dig. Tillsammans kan vi göra stor skillnad.

Lars Almström

Klimatsvaret CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare