Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet reagerar långsamt – det är både bra och illa

Lars Kamél ogillade att bli kallad klimatförnekare, men det är väl den gängse beteckningen på alla som blandar halvsanningar, självklarheter och direkta lögner för att försöka lura allmänheten att inte stoppa klimatförändringen?

Insändare: Snabbaveckling av fossila bränslen innebär ekonomisk kollaps

James Hansen påstod 1988 att om koldioxidhalten i atmosfären fördubblades så skulle havet stiga så kraftigt att motorvägen utanför hans kontor skulle översvämmas inom 40 år. Men koldioxidhalten har inte fördubblats. Därför kan vi inte avgöra om Hansens påstående var korrekt, ännu.

Hur gör då en klimatförnekare som Kamél? Han förvränger medvetet Hansens uttalande genom att utelämna själva grunden: Om koldioxidhalten fördubblas. Och sedan påstår han att Hansen hade fel och alltså är en dålig forskare...

James Hansen är särskilt utsatt för sådan smutskastning. Hansen har gång på gång påtalat det orimliga i att våra nuvarande utsläpp av koldioxid, genom användning av fossila bränslen, riskerar att ge dem som vi älskar mest, våra barn och barnbarn, ett klimat som de inte kommer att kunna hantera. Men klimatförnekarna är livrädda för att de åtgärder som krävs ska hota deras livsstil och därför tar de till alla metoder för att fördröja dem.

Klimatsystemet reagerar långsamt. Det är både bra och illa. Illa därför att det är svårt att uppfatta något som sker långsamt. Men tecknen finns där för alla som vill se dem. Den globala medeltemperaturen stiger sakta men säkert. Det är mycket möjligt att år 2017 blir det varmaste någonsin. Orsaken är den ökande mängden koldioxid i luften. Det är elementär fysik som är känd sedan 1859.

Och de allt tydligare tecknen göra att fler och fler oroar sig och att fler och fler bestämmer sig för att göra något. Klimatsvaret jobbar för att minska förbränningen av fossila bränslen genom att belöna alla som minskar sina utsläpp. Om du vill hjälpa till är du mycket välkommen!

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Fotnot: Med detta inläggg är det här replikskiftet avslutat.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare