Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatkrisen kräver politiskt mod

Margareta Björkenstam och Aleksander Gabelic,

ordförande i Gävle FN-förening respektive Svenska FN-förbundet, med en uppmaning till miljöminister Andreas Carlgren, MP, att stå på sig.

På fredag den 5 juni uppmärksammas Världsmiljödagen i alla länder. Dagen präglas av det kommande och för framtiden avgörande klimatmötet i Köpenhamn i december. Där ska världens ledare bekänna färg och förhoppningsvis fatta beslut om ett globalt avtal som dramatiskt minskar koldioxidutsläppen i världen.

Temat för Världsmiljödagen 2009 är ”Din planet behöver dig”. Det är FN:s miljöprogram UNEP som uppmanar oss alla att aktivt delta i kampen mot klimatförändringen. Vi vill, så här dagarna före EU-valet, uppmuntra väljare och politiker att anta UNEP:s uppmaning.

Vid vårtoppmötet 2007 enades EU:s stats- och regeringschefer om att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 30 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Beslutet baserades på den fjärde rapporten från FN:s klimatpanel som kom 2007.

Problemet med EU:s beslut är att det är villkorat. Om inte andra industriländer gör motsvarande minskningar gäller inte beslutet. I avvaktan på den globala överenskommelse som ska tas vid mötet i Köpenhamn åtar sig EU att minska utsläppen med endast 20 procent till 2020.

En minskning på såväl 30 som 20 procent är för liten. FN-förbundet har till miljöministern framfört kravet att utsläppsminskningen bör vara 40 procent år 2020 jämfört med 1990. Rapporter under de två senaste åren visar att den globala uppvärmningen går snabbare och är mer dramatisk än vad klimatpanelen kom fram till. Samtidigt kärvar nu klimatförhandlingarna.

Vid FN-mötet på Bali i december 2007, som av många regeringar beskrevs som ett genombrott för klimatförhandlingarna, ställde sig USA till slut bakom en färdplan för de fortsatta förhandlingarna fram till Köpenhamn. Trots det pågår nu ett amerikanskt initiativ inom Major Economies Forum (MEF) parallellt med FN-processen. Vid det senaste mötet inom MEF som avslutades i förra veckan uttryckte USA, Japan och Kanada tveksamhet att göra utfästelser om utsläppsminskningar motsvarande EU:s.

Om inte de stora ekonomierna är beredda att minska utsläppen av växthusgaser är frågan vad EU kommer att göra. Att klimatet är en av de centrala miljöfrågorna under det svenska EU-ordförandeskapet är välkommet.

Ordförandeskapet måste också bidra till en ambitiös överenskommelse vid FN:s klimatmöte i december. Vår uppmaning till miljöminister Andreas Carlgren är att han ska stå på sig och kräva en 40-procentig utsläppsminskning för att rädda människa och miljö. Det räcker inte att bara tala om hållbar utveckling. Den måste genomföras. Alla, såväl väljare som politiker, kan dra sitt strå till stacken. Låt Världsmiljödagen 2009 bli ett avstamp för en ny klimatsmart värld!

Margareta Björkenstam,

ordförande i Gävle FN-förening

Aleksander Gabelic,

ordförande i Svenska FN-förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel