Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klinik fick fint besök

GÄVLE/VAL 2002Centerledaren Maud Olofsson hyllade barnklinikens arbete med barn som utsatts för sexuella övergrepp, vid sitt blixtbesök i Gävle på torsdagen.

- Det är glädjande att se utvecklingen mot en ökad kunskap om hur barn är och att respekten för barnen betonas. Det känns märkligt att man annars funderar på att inte fästa så stor vikt vid barnens vittnesmål om sexuella övergrepp. Med mer kunskap kan man på ett bättre sätt ta incestfall till fällande domar, tyckte Maud Olofsson.

Frågan om att barn ska få en bra start i livet och att det ska finnas gott om resurser för verksamheter som barnpsyk, bland annat för att kapa de oacceptabelt långa köerna, tycker hon är viktigt.

Hon vill satsa på en förstärkning av kunskapen om dessa frågor inom både skolan och sjukvården för att de vuxna ska upptäcka signalerna från barnen på ett tidigt stadium. Då blir det lättare att komma åt problemen.

Sudda ut gränserna
- Alla tjänar på en tidig upptäckt och tidigt stöd. Kruxet är att kapa gränserna mellan skolan och landstinget, få bort reviren.

- Dessutom förklaras brister i skolan för ofta bort genom medikalisering. Istället för att ställa diagnosen adhd-damp ska man kanske ibland fråga hur de har det hemma, menade hon.

Maud Olofsson sa att hon troligen är den enda partiledaren som pratar om vikten av att öka resurserna till psykiatrin. Hon berättade att hon har sett problemen på nära håll, hur de som drabbas av sjukdom och de anhöriga slits mycket på grund av att resurser saknas.

Åtta miljarder kronor vill centern öronmärka för att stärka sjukvården i landet. Det behövs både ökade resurser och kunskap för att det ska bli bättre för ungdomar och de äldre.

Helst vill hon dock att mer ska satsas på de friska, så att de ska hålla sig friska och inte behöva vård, behöva repareras. Det är den ena delen av centerns huvudfråga i valet, hälsan. Den andra delen är just att ta hand om de som ändå behöver sjukvård.

- Ohälsa är en gökunge i ekonomin. Om vi ska klara välfärden måste vi komma åt den, menade hon.

Centerns familjepolitik ska avhjälpa ohälsa argumenterar hon. Genom att förbättra möjligheterna för småbarnsföräldrar att vara hemma så får man bort ekonomiska påfrestningar som skapar ohälsa, hävdade hon.

MATTIAS JONSSON