Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kliv in i Endahls dödshäftiga katakomber

Konstnären Peter Endahl är dubbelaktuell i Gävle. GD Kultur ger sig ner i hans dödsgrotta i Kulturkiosken och ser såren från spanska inbördeskriget som visas på Galleri 7 kvadrat.

Memento mori. Minns att du är dödlig.

Men det är först inte döden som jag tänker på när jag kliver in i Peter Endahls katakombliknande installation i Kulturkiosken. Utan Furuviksparkens spökslott. Samma skräckblandade förtjusning.

Installationen liknar ingenting som jag har sett i en utställning i Gävle tidigare. Peter Endahl har spraymålat dukar som bildar en mörk gång in mot en grotta, där ett pelaraltare av svarta slangar kringgärdas av målningar av valv som tycks leda till en värld bortom denna.

Musiken som bidrar till verkets overklighetskänsla består av ett bearbetat ljud som uppstod under installationens tillkomst när luft pyste ut.

Peter Endahl tänjer på gränserna för vad en konstnär kan åstadkomma i Kulturkioskens källare. Ett verk som har potential att locka många fler än den vanliga konstcrowden. Men kanske är det så att installationen är alldeles för visuellt fascinerande för att man på allvar ska kontemplera över sin förestående död.

Peter Endahl är inte bara aktuell med utställningen på Kulturkiosken, utan visar även ett helt annat konstprojekt på Galleri 7 kvadrat (Kollakolla konsthantverk). ”Sår” heter utställningen och har inspirerats av en resa tillsammans med författaren Anna Jörgensdotter genom minnena av det spanska inbördeskriget.

Jörgensdotters kommande roman ”Solidärer” handlar om kriget och under vernissagen får besökarna smakprov ur den när författaren högläser.

Endahl visar ett annat slags krigsbilder än de som vi är vana att se. Vi ser oftast kriget medan det pågår, eller de fruktansvärda resterna av det när det just har tagit slut, men detta är krigets ärrvävnad långt efter att dödsskriken tystnat.

En målning visar taggtråd som nästan kan liknas vid en skulptur. Målningarnas motiv är dystra, men de lyses upp av ett vackert glödande ljus.

KONST

Peter Endahl

”Dark entry”

Kulturkiosken, Gävle

”Sår”

Utställningen på Galleri 7 kvadrat pågår till och med 22/10