Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kliv in i Erik Granströms fantastiska värld

Han är en fantastikens mästare, som öppnar porten till en värld du inte anade fanns. Erik Jersenius tecknar ett porträtt av den gåtfulle Erik Granström.

Erik Granströms sällsamma berättelser spränger litterära gränser.

Med sin krönika om den femte komfluxen ger han oss den mest besynnerliga och bästa fantastik som skrivits på svenska.

Den är inte ens färdigskriven, men sviten omtalas redan som en klassiker och Erik Granström jämförs med mästaren Jorges Luis Borges. I höstas kom ”Slaktare små”(utgiven av Coltso förlag), den andra romanen i krönikan han inledde för åtta år sedan. Men hur kommer det sig att en man i övre medelåldern plötsligt kliver fram ur anonymiteten och erbjuder oss en så märkvärdig läsupplevelse?

1980 debuterar Erik Granström som 24-åring med romanen ”Smolles varuhus”, en satirisk skildring av det konsumtionsfixerade välfärdssamhället. Smolles varuhus har vuxit sig så stort att det inte bara sväljer sin omgivning, det äter också sig in i människornas inre. Under solidaritetens paroll sörjer varuhuset för sina sjuka, gamla och svaga, där finns en plats för ”alla”. Men anställda och kunder plågas av en tomhet när deras liv bara syftar till att köpa prylar och att ha det bekvämt. De som söker en annan mening med tillvaron trängs undan och glöms bort.

Kanske låg Erik Granströms satir den svenska samtiden för nära eller också var han inte beredd på litteratur-Sveriges måttstockar. Han betraktade debutromanen som sitt eget barn och det var svårt för honom att se den bli bedömd och kritiserad. Erik Granström drog sig undan den litterära scenen, utbildade sig till veterinär och arbetade sedan i it-branschen under många år.

Men han övergav inte berättelserna. Som gammal rollspelare fick han under 1980-talet möjligheten att skriva äventyr till det svenska rollspelet Drakar & Demoner. Resultatet blev avancerade spelmoduler, fullsprängda av filosofiska anslag och kulturhistoriska referenser. Hans egendomliga äventyr ställde höga krav på spelarna och det gjorde dem mycket populära. I?dag är de hett eftertraktade på andrahandsmarknaden.

Under tiden hade Erik Granström siktet inställt på en romansvit, men det dröjde 24 år innan den kom i tryck. Hans första rollspelsäventyr hette ”Svavelvinter” och det är också namnet på hans andra bok som gavs ut 2004.

Den som först ser böckernas kitschiga omslag eller läser att de utspelar sig i öriket Trakorien, kan få för sig att det rör sig om vilken dussinfantasy som helst. Men de poetiska titlarna, inte minst på de kommande delarna ”Bladverk” och ”Jordblod”, antyder att det Erik Granström författat är något helt annat. Hans prosa är krävande och lyrisk, de starka bilderna i hans språk för tankarna till Bruno K Öijer.

Erik Granström tar oss till en plats som påminner om Italien under renässansen och kryddar den med en rejäl näve sumerisk mytologi. Inspirerad av de italienska furstedömenas intriger och maktspel skapar han en perfekt fond till sin filosofiska deckare. Bakom fantasyskruden utforskar sviten de stora frågorna om verkligheten, vetandet och språket, men också om berättandets mening och villkor.

Romanernas handling kretsar kring mysteriet om den femte komfluxen som ska uppenbara sig. Övärldens filosofer, matematiker, astrologer och mystiker försöker ge en förklaring till fenomenet. I ett närmast hellenistiskt sammelsurium företräder de olika esoteriska skolor vars föreställningar motsvarar allt från Platons idévärld och Friedrich Nietzsches teorier om den cykliska tiden till Edmund Husserls fenomenologi, Ludwig Wittgensteins språkspel och Louis Althussers antihumanism.

På ett förtjusande intelligent vis speglar Erik Granström den västerländska idéhistorien. Han vrider och vänder på den i en lärd fantastik som lekfullt korsar olika genrer. Sviten är en spionhistoria, svartsynt humoresk, saga, rysare och samhällssatir på samma gång.

Berättelsen befolkas av ett imponerade persongalleri av konspirerande underrättelseagenter, giriga köpmän och korrupta politiker, skrupelfria gravplundrare och aningslösa arkeologer. De är obehagligt bekanta, en samling fåfänga varelser som drivs av ohämmade maktbegär, blind dyrkan av mammon och religiös fanatism. Ibland tycks de äga vaga uppfattningar om kärlek, omtanke och respekt, men de grumlas av deras förakt för svaga, hänsynslösa självupptagenhet och brutala erotiska begär. Den övernaturliga ondskan framträder i de mest groteska gestalter, förvridna kroppar och motbjudande vidunder är som hämtade ur Clark Ashton Smiths mörka diktvärld.

Att likna Erik Granström vid Jorges Louis Borges är träffande. Den femte komfluxen där alla öden flätas samman i en punkt påminner inte så lite om Borges utforskande av tal- och bokstavsmystiken i ”Biblioteket i Babel” eller ”Alefen”. Men när Borges koncentrerar universum i fiktiva essäer, skriver Erik Granström en episk berättelse som brer ut sig över tusentals sidor.

Han låter rollspelens oförutsägbarhet ge hans romaner oväntade dimensioner. Det är som om berättelsen inte bara går framåt och bakåt utan även i sidled. Likt rollspelen är sviten dels ett stort äventyr, men myllrar också av sidospår som leder till nya historier i en evighet. Erik Granström ger förutsättningarna och ritar upp huvudhandlingen, men läsaren lämnas också att själv utforska den andra verklighet han har öppnat porten till. Läsupplevelsen blir hisnande, den krönika vi får ta del av inlemmar oss i ett alternativt universum med dess egen logik och outgrundlighet.

Som läsare blir vi likt rollspelaren till någon annan än oss själva och när vi slår igen böckerna tycks den värld vi lämnat vara lika verklig för oss som den vi återvänt till. Svindlande.

Erik Jersenius