Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klockren dans på invigning

I ett blåsigt Gävle invigdes i går gasklockeområdet. Sex scener står nu redo att bjuda Gävleborna på underhållning och evenemang.

Under invigningshelgen är det öppet hus på Gasklockorna och en och annan Gävlebo hade tagit sig till området när kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, invigningstalade vid lunchtid i går. Men någon folkstorm var det inte tal om, kanske skrämde den hårda blåsten bort besökarna.

– Det känns fantastiskt att få inviga Gasklockorna på Europadagen med tanke på att en stor del av finansieringen kommer från EU, sa Carina Blank i sitt invigningstal.

Totalt har satsningen på att sanera och rusta upp Gasklockorna kostat omkring 80 miljoner kronor, varav ungefär hälften har bestått av EU-bidrag.

Att Gasklockorna nu står nyrustade innebär att det finns sex scener att fylla med evenemang. Musikteatern Skottes har en fast scen och Folkteatern använder lilla gasklockan under två perioder varje år. I övrigt är det fritt fram att boka in sig.

– Vi vill att fokus ska vara på scenkonst och på barn och ungdom, säger Ninni Berggren Magnusson, chef för avdelningen Kultur på kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

Hon berättar också att man kommer att anstränga sig för att göra området mer levande på dagtid.

– Fiket ska vara öppet på dagarna och det kommer att bli personal stationerad här så att det finns någon som välkomnar en när man kommer hit, säger Ninni Berggren Magnusson.

Under gårdagens invigning bjöds det på ett fullspäckat program med dans, musik och andra kulturarrangemang. Invigningsfestligheterna fortsätter i dag. Samuel Åsgård