Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klötzkes kockar segrade

Luxemburg (TT)Havskräftor, krabbterrin och päronklädd hasselnötsmadrass tog det svenska kocklandslaget till segern i World Cup som avgjordes i Luxemburg på torsdagen.

Nu siktar laget på matolympiaden i Erfurt 2004.
- Det känns otroligt skönt att veta att vi är bäst i världen, säger lagledaren Gert Klötzke till TT. Om det låter lite konstigt är det för att vi håller på att raka oss.
TT: Rakar ni er?
- Ja, det är en gammal tradition att alla i laget rakar av sig håret efter en sådan här seger, säger Klötzke.
World Cup har pågått under fem dagar och lagen har tävlat i både det varma och det kalla köket. Svenskarna tog guld i båda köken. Flera lag kan ta guld i en och samma gren, men för att bli totalsegrare krävs högst sammanräknad poäng.
Gert Klötzke tror att det var insatsen i det varma köket, där laget bland mycket annat bjöd på krabbterrin med rökt hälleflundra och senapsöverbakade havskräftor med kronärtskocka, som gav laget segern totalt. Trerättersmenyn ska lagas för 110 personer och juryn tar ut slumpvis tallrikar för smakprov.
- Vi gjorde otroligt bra ifrån oss där, säger lagledaren, som ser segern som en uppladdning inför matolympiaden som avgörs i Erfurt i Tyskland 2004.
Förra gången matolympiaden hölls segrade svenskarna. Laget har nu tre raka segrar bakom sig, i World Cup i Basel 1999, i matolympiaden i Erfurt 2000 och nu i World Cup i Luxemburg i år.
- Vi är det enda laget som har vunnit tre stora tävlingar i rad, säger Gert Klötzke.
Anna Krook