Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knapp vill vara mormor

Tolv år i landstingstoppen får räcka. Ann Margret Knapp, S, har bestämt sig för att inte ställa upp som landstingsrådskandidat i nästa års val.

– Jag vill få tid att vara mormor, säger hon.

Finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, 63 år, är på väg bort från landstingspolitiken i Gävleborg. Den innevarande mandatperioden 2006–10 blir hennes sista.

Hon har meddelat sitt parti att hon inte tänker kandidera för ytterligare fyra år.

– Jag har varit heltidspolitiker länge, först kommunalråd i två och ett halvt år i Hudiksvall och sedan landstingsråd i tolv år. Det får räcka, säger hon.

Hemma i Hudiksvall har hon två små barnbarn, tre och ett halvt respektive ett och ett halvt år gamla, och de lockar.

– Att vara landstingsråd tar mycket tid och kraft. Nu vill jag få möjlighet att vara mer i rollen som mormor. Det är en period i livet som aldrig kommer tillbaka, säger hon.

Ann Margret Knapp valdes in i landstingsfullmäktige 1998. Hon tillträdde som landstingsråd 1999 tillsammans med dåvarande parhästen Ingrid Amrén och vänsterpartiets Jerker Svensson.

Knapp hade inledningsvis det politiska huvudansvaret för personalfrågorna och var vice ordförande i landstingsstyrelsen.

I början av 2006 tog hon över som styrelseordförande och finanslandstingsråd sedan Ingrid Amrén hoppat av i samband med den parlamentariska kris som landstinget då genomgick.

Det har varit tuffa år, konstaterar Ann Margret Knapp.

– Dels har det varit ett besvärligt ekonomiskt läge, dels har det varit turbulens i politiken. Vi har haft klena majoriteter att bygga på. Men det har samtidigt varit väldigt intressant och roligt, säger hon.

Det är en spännande utmaning att få sitta vid rodret för ”denna svårstyrda skuta”, menar hon.

– Jag tycker fortfarande att det är roligt. Just nu känns det till exempel väldigt bra att vara igång igen efter sommaren. Men jag blir äldre och känner att jag kanske inte har samma kraft längre. Det här är ett oerhört krävande uppdrag.

Socialdemokraterna har inlett processen att vaska fram landstingsrådskandidater inför nästa val och det har gjort att Ann Margret Knapp redan nu måste ge besked om hon ställer upp.

Nu vet alla att du ska sluta. Finns det risk att du tappar i politisk kraft och blir en ”lame duck” under återstoden av mandatperioden?

–Jo, den risken finns. Men det får jag försöka undvika genom att vara stark och tydlig. Jag har ju kvar uppdraget till den sista december 2010 och till dess ska jag se till att alla vet vem som är vem.