Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knarkpoliser får nya uppgifter

SANDVIKEN
Sandvikens två narkotikapoliser ska under sommaren ingå i ett turlag och ha utryckningstjänst.

Annons
- I sommartider är det ont om konstaplar, bekräftar tillförordnade närpolischefen Sune Bergström.
I ett öppet brev till länspolismästare Ulf Möller ger nu bland andra kommunalrådet Anette Wiktorsson uttryck för sin fruktan att drogutvecklingen på orten ytterligare förvärras.
- Sommaren är högsäsong för nyrekrytering. Att samtidigt mista våra två experter gör att vi förlorar tempo, säger Lena Brodin på det lokala Brottsförebyggande rådet.
Hon beskriver en negativ utveckling i Sandviken vad beträffar droganvändningen. Kurvan pekar åt fel håll, särskilt för flickor.
Den offensiva insats som de två polismännen inneburit när de på heltid ägnat sig att kartlägga missbrukare går förlorad, även om polismännen hinner göra mycket i turlaget också.
- Vi har faktiskt sett resultat av deras arbete. Under sommaren kan de kan inte förbereda en spaning eller ett tillslag, säger Lena Brodin.
Hon menar också att såväl hon själv som kommunledningen i sina möten med länspolismästaren fått en annan bild av hur bemanningen under sommaren skulle lösas.
- Vi får löften, som att poliser från Gävle ska täcka upp, och så blir det något helt annat, säger Lena Brodin.
Länspolismästare Ulf Möller har inte samma bild av de möten som hållits.
- Det vet jag inte om vi har sagt, att vi ska täcka upp från Gävle. Däremot behöver vi mer samarbete mellan närpolisområdena i Gästrikland - det behöver säkert kommunerna också.
- Under sommaren kan man in allmänhet inte sköta narkotikaspaningen lika bra som vinterhalvåret. Man får prioritera. Och jag har sagt att om vi inte klarar någonting annat ska vi klara att skydda människor, säger Ulf Möller.
Möller säger också att han och övriga i polisledningen kommer att ha ett möte med politikerna i Gästrikland i början av juni för att närmare diskutera frågorna.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se