Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knez gräddiga vithet

Igor Knez, professor i psykologi på Högskolan i Gävle, är en man med många strängar på sin lyra. Konstnär är bara en av hans skepnader.

Norskans ”spørsmål” får ge titel till utställningen, där de 23 verken har fått namn efter verb i presensform. En dialog mellan betraktaren, konstnären och hans målarkniv. Vad föreställer bilden? Vet någon det?

Igor Knez lägger på färgen med kniv, tjocka lager som gör att man till och med på avstånd får en känsla för hur bilden växt fram. Ur den aspekten är Igor Knez på välbekant territorium.

Däremot antyder framför allt den ena väggen att han söker nya vägar i sitt måleri. De rika färgerna har reducerats till några få, där en gräddig vithet dominerar.

I en målning som ”Väntar” får man samma svårighet att ta in proportionerna som efter ett snöfall, när landskapet har dragits över av ett vitt täcke som gör avstånd och storlek svåra att bedöma.

En annan favorit bland de vita målningarna är ”Lyssnar”, med en samling gestalter i en lika vit värld som tycks vänta på någonting. En ödesmättad stämning vilar över bilden.

Jag är på väg att anteckna i mitt block att denna vithet är en spännande väg att gå för Igor Knez. Men hejdar mig när jag ser diptyken med titlarna ”Vilar” och ”Skakar”. En scen uppdelad i två dukar med ett par framför något som skulle kunna vara en trailer. Inslag av slajmgrönt i en målning som har en läcker krock av färger. Vitheten och ett stramare färgval är en lyckad utveckling av konstnärskapet, men diptyken visar också att han inte är riktigt färdig med det lite mer färgintensiva måleriet.

Ändå är det vitheten som jag främst tar med mig från utställningen på Galleri K. Vitheten och stillheten i dessa bilder som existerar i paradoxal kontrast mot den våldsamhet som finns i arbetet med målarkniven.

KONST

Igor Knez

”spørsmål”

Galleri K, Gävle

Utställningen pågår 20/8-4/9