Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knivslipning och knopar på schemat

GÄVLE
Fred Flygare och Marcus Huld från Sandviken är två av de 30 elever som bygger båtar på skoltid vid Gävle varv.

Eleverna är den första klassen på nystartade skeppsbyggargymnasiet i Gävle. Utbildningen är den enda i sitt slag i landet.
Skolan heter egentligen Fårösunds skeppsakademi och drivs som ett aktiebolag. Från början var det tänkt att utbildningen skulle ligga på Gotland men det blev för dyrt, berättar Patric Johansson, ansvarig för verksamheten på utbildningen. Därför såg man sig omkring efter en alternativ placeringsort och hamnade slutligen i Gävle.
- Vi ville till en stad med stark marin anknytning och så fick vi bra kontakt med projektet Briggen Gerda, säger Patric Johansson.

Skolan är helt fristående och anordnar samtliga kurser i egen regi. Förutom i de obligatoriska kärnämnena undervisar sammanlagt fem lärare de 30 eleverna i bland annat hantverksteknik, byggkunskap och materialkunskap.
Det är dock tänkbart att man kommer att vilja samarbeta med andra gymnasieskolor i Gävle i framtiden vad gäller kärnämnena. Skolan kommer att växa, målet är 120 elever.
Eleverna kommer att kunna specialisera sig på olika delar av båtbyggandet. Snickeri, smide eller segelmakeri till exempel.
Patric Johansson hävdar att chanserna till jobb är goda.
- Mycket goda till och med. I dag finns det inte särskilt många arbetslösa snickare.
En viktig del av utbildningen är segling som står på schemat. Skolan har fått låna mindre segelbåtar från Gerdaprojektet.
- På många skolor är det en som bygger båtarna och en som seglar den. Här ska eleverna bygga och segla.
Utbildningen har riksintag men samtliga elever som går där i dag kommer från Gävle eller övriga gästrikekommuner.
Fred Flygare och Marcus Huld berättar att de blev intresserade av utbildningen när Patrik Johansson kom till deras högstadieskola i Sandviken för att informera. Båda hade funderat på byggprogrammet innan eftersom de ville lära sig snickra. Men båtbyggarutbildningen lät betydligt roligare tyckte de. Dels för att utbildningen ges i Gävle, dels för att de var intresserade av båtar.
- Här får vi utmaningar. Vi ska till Frankrike och representera Sverige i Atlantic Challenge, berättar Fred Flygare.
Tävlingen arrangeras i slutet av juli nästa år och är en internationell tävling i sjömanskap för ungdomar mellan 16 och 26 år. Det blir deltävlingar i allt från knopar till segling. De båtar som Gävleeleverna ska använda ska de själva bygga. Arbetet har redan inletts med att bygga båtarna och provseglingar blir det till våren.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se