Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knockoutsmäll - men ökad tändning

/

En heroisk Brynäs-kämpainsats och så nära, så nära...men en försvarsmiss två minuter och 10 sekunder från slutet gav knockoutsmällen.

Annons

En mycket bitter och sur sådan.
Färjestad vann, som ett bra lag ofta göra när det står och väger, med knappa 2-1 och uppförsbacken är blytung för brynäsarna.
Men ingen ska tro att Czarneckis mannar gett upp, ingalunda - de har fått svart på vitt att det faktiskt går att rubba giganten och den stora guldfavoriten från Karlstad.
FBK:arna kanske slappnar av lite i och med 2-0-ledningen i matchserien. Då hugger Brynäs på måndag i Läkerolen.

kommer Brynäs att ta - bergis.
Gästrikegänget åkte till Värmland, fast beslutet att bryta den negativa bortasviten i Löfbergs Lila Arena, 14 raka nederlag som det var och ingen vinst sen 2002 - och än mindre i slutspelet som det var. Där får vi gå tillbaka ända till 1990 för att hitta en Brynäs-seger.
Det var en imponerande insats som signerades av Tigerboysen.
De gick in i smeten och den här gången studsade även puckarna med dem.
Dackell och hans mannar fullkomligt chockade och checkade fast BFK:arna i deras egen zon i första perioden, detta trots att det redan efter fem minuters spel stod 7-0 i skott för hemmalaget.
Brynässpelarna gick på kropp med fysisk kraft och styrka - och vann alla närkampsduellerna efter de inledande starka hemmaminuterna.
Tacklade friskt i alla lägen och det syntes tydligt att värmlänningarna var chockade lite till mans.

kom också följdriktigt. Och vilket vackert mål det var.
Brynäs fick power playläge, då Kåberg åkte ut. Dackell vände i sin typiska stil inne i zonen intill sargen, spelade bakåt till Micke Lind i backposition och denne med sin spelintelligens och snabba överblick såg Daniel Widing fri och omarkerad stå framför hemmamålet.
Pucken på Widings klubba, som kommit smygande i position, och styrning rakt upp i nättaket förbi en maktlös Jonas Gustavsson.
Brynäs målkung hade gjort ett efterlängtat mål på Färjestad.
Färjestad hängde inte med i det fysiska spelet, där Brynäs hela första perioden var etta in i alla situationer.
Det såg jättebra ut efter första ronden, trots 12-7 i skott i FBK-favör.

blev något sämre från Brynäs sida, med bland annat tre tunga box play. Det tuffa närkampsspelet tog på krafterna, det märktes tydligt och perioden gick i klar hemmadominans, skotten vanns med klara 11-2.
När Jörgen Jönsson kvitterade till 1-1 efter 17.10 var det synd att Micke Lind tappade FBK-veteranen i avslutningsskäret och inte hann haka honom. Ett mer lägligt utvisningsläge går inte att tänka sig.
Jörgen var steget före och tryckte fram klubban på Per Åslunds diagonalpass rakt genom zonen.
Anders Lindbäck - ny kanonmatch av Limpan - hann aldrig reagera.
Brynäsarna tröttnade lite efter allt det fysiska spelet och de tunga tacklingarna - och Färjestads kvittering var inget att säga om.
I sista perioden var Brynäs helt enkelt tvingat få tillbaka sitt eget så framgångsrika spel från öppningsperioden.

även med det. Orkade åter flytta upp spelet och var tillbaka med den tunga och tuffa forecheckande stilen.
Dackell svarade mitt i perioden för matchens kanske mest högklassiga prestation när han från egen zon bröt sig fram, dribblade bort tre, fyra FBK:are och rundade back-Skåhlberg innan han med en backhand skulle lägga in pucken.
Mål-Gustavsson, Sveriges just nu kanske bäste målvakt - i Johan Holmqvist-klass - gjorde en fenomenal plockning.
Där skulle 2-1 ha suttit som gjutet.
Färjestad hade sin chans till ledningsmål när Lauritzen drog på sig en onödig utvisning efter bra skottläge, han drog omkull Dick Axelsson i frustation över målmissen. Per Åslund fick skottläge och pucken dansade på mållinjen innan Nolander sopade undan den.
Efter 17.50, blott drygt två minuter från slutet, klämtade tyvärr klockan för Brynäs.
Återigen med nye malmöiten Marcus Paulsson i matchvinnarroll för andra kvarten i rad.. Försvarsslav vid sargen, pucken gick i en "indianare" in till Axelsson i mitten (i stället för ut efter sargen av annars felfrie Andersén) som frispelade Marcus Paulsson vid bortre stolpen.
Denne smackade in segerpucken distinkt och säkert nere vid mål-Lindbäcks högra stolpe.

ut efter 18.08 och Brynäsarna fullkomligt bombarderade Gustavsson med skott, men denne höll tätt och gjorde ett par direkt avgörande räddningar när både Dixon och Hansen hade klara mållägen.
Brynäs hade gått på knock i matchöppningen, blev ändå (tyvärr) till slut knockat självt i slutminuterna.
En oerhörd blytung, bitter och sur förlust. Uppförsbacken är än mer jättestor. Färjestad hade åter marginalerna med sig - men det har för det mesta ett bra lag. Så är det bara.
Brynäs hade mest hunger, var även mest skärpt och koncentrerat (vann exempelvis teken med 39-22 men förlorade skotten, 27-37, och ovivelaktigt förtjänt av seger i denna viktiga matchrond 2. Ingen hade protesterat i så fall.

följer: Orkar Brynäs rent mentalt men även fysiskt att resa sig och fortsätta spela denna tunga och aggressiva hockeyn med tätt och kompakt försvarsspel över hela banan, som visades upp i stort sett över 60 minuter?
Jo, jag tror faktiskt det! Det här knappa fallet gav mersmak, nytändning och krafter till nya stordåd.
Därmed inte sagt att Brynäs klarar av att vända på kvartsfinalserien - men väl ta i varje fall en hemmaseger på måndag.
Och notera: Så nära, nära som Brynäs var att bryta Karlstadssviten har laget aldrig varit under senaste sjuårsperioden.
Hemmakvittering skulle onekligen ge nya ökade krafter och sen kan Färjestad, trots två raka hemmamatcher, inte alls längre vara så förbaskat segersäkert.
kan konstateras; att Timrå kom snabbt ner på jorden, åkte dit med utklassningssiffrorna 0-7 mot HV 71, trots att Challes gäng faktiskt vann skottstatistiken.
Att Linköping skulle kvittera hemma mot Skellefteå var helt i sin ordning - och seriens bästa bortalag LHC har chansen att vända på steken helt på måndag i norr.
Frölunda kom igen med besked, storspelade hemma i Scandinavium, tog revansch på Luleå - som nog behövde den här näsbrännan.
Övermodet har säkert stigit lite för mycket åt huvudet på Rogers och Rogers gäng på sistone.
Tror bestämt att norrbottningarna ändå kommer igen på hemmais och återtar ledningen i den matchserie som med all säkerhet blir den jämnaste och avgörs först efter sju holmgångar.

Mer läsning

Annons