Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kockarna munsbit för Brynäs

GÄVLE
- Kom ihåg, runda bojen medsols.
Speakern Ingemar Cederloo påminner om den viktigaste regeln i tävlingen i storkanot i Gavleån. De två tävlande lagen har precis bestämt sig för att starta - trots att klockan inte slagit två.

Annons
Det tolv man starka laget med hockeyspelare från Brynäs kopplar direkt greppet. De 14 kockarna har svårt att synkronisera paddlarna och kommer på efterkälken.
Halvvägs ner till bojen är de dessutom nära att styra in i kajkanten.

Målet nått - för Brynäs

Vid bojen händer någonting. Brynässpelarna har svårt att komma runt och blockerar samtidigt kocklagets framfart. Efter en trasslig situation drar det svart-gul-röda laget återigen ifrån lämnar de vitklädda männen i kockmössor bakom sig. Upploppet mot mållinjen vid Rådmansbron blir odramatiskt. Trots sitt numerära underläge tar hockeylaget hem spelet.
Regnet låg i luften under gårdagens tävling. Ändå hade en ansenlig mängd människor sökt sig till Gavleån för att bevittna den traditionella uppgörelsen.
Till skillnad från tidigare år hade kocklaget en egen supporterklubb på land.

Kockträff
- Vi är ett 60-tal kockar från hela Norden som är här idag. Varje år arrangerar Nordiska kökschefsföreningen ett möte och i år var det Sveriges och Gävles tur, säger Göran Gustavsson, rorsman i kocklaget och till vardags lärare på Restaurangskolan i Sandviken.
Stödet från kollegorna på land räckte alltså inte till för vinst. En förklaring finns kanske i lagets sammansättning.
- Varje nordiskt land var representerat i båten, plus Estland. En del har aldrig suttit i en kanot tidigare.
Men ni som kockar borde i varje fall veta hur man laddar inför en tävling?
- En del har druckit snaps som de försökte muta Brynässpelarna med, men det gick inte. Annars har vi väl mest ätit strömming, säger Göran Gustavsson.

Flinka fingrar
Även om kocklaget förlorade kanottävlingen är Göran Gustavsson ändå en vinnare.
Han vann nämligen det svenska mästerskapet i strömmingsrensning under Strömmingens Dag på Rådhustorget igår. Tiden: 53,4 sekunder - nytt personbästa.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se