Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kodachrome läggs ner efter 74 år

1935 introducerades den legendariska färgdiafilmen Kodachrome.

Annons
1935 introducerades den legendariska färgdiafilmen Kodachrome. En film som varit en hörnstolpe och referens för flera generationer av hobbyfotografer. Nu läggs den sista varianten av Kodachrome ner.


En del Kodachrome-entusiaster hade sett fram emot att fira 75-årsjubileum för Kodachrome nästa år, men så blir det inte. Tiden har helt enkelt sprungit ifrån den speciella filmen som kräver specialframkallning.
Det hjälper inte ens att sjunga

Under flera decenier var färgåtergivningen och hållbarheten för Kodachrome överlägsen allt annat. I skiftet 80-90-tal kom Fujichrome Velvia med sina mjuka och mättade färger och inledde slutet för Kodachrome. Allt fler gick över till Velvia som gjorde naturen ännu lite vackrare.

Under 90-talet kom Kodaks Ektachromefilmer ikapp Kodakchrome och Velvia i fråga om färgåtergivning och finkornighet. Då blev Kodachrome bara ett val för de konservativa och allt fler Kodachromelabb tvingades lägga ner.

Kodachrome 25 lades ner för flera år sedan. Därefter följde Kodachrome 200. Nu är det dags att säga adjö till den sista varianten, Kodachrome 64.

Vill du minnas Kodachrome kan du bland annat besöka nationalparken Kodachrome Basin State Park i Utah, USA eller varför inte ta fram diaprojektorn och titta på dina gamla Kodachromedior.

Läs mer om Kodaks historia under Kodachrome-eran - 1930-1959, 1960-1979, 1980-1989, 1990-1999 och 2000 och framåt.


/Magnus Fröderberg