Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kohandel

enterpartiet tar ett kliv ut ur alliansledet i och med partiets prioriteringar i budgetförhandlingarna. Till skillnad från de övriga regeringspartierna vill Centern inte ge kommunsektorn ökade statsbidrag. Partiet vill istället sänka tröskeln för att anställa genom en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna med ytterligare en procent. Enligt finansdepartementets beräkningar skulle förslaget ge 12000 nya jobb.

”Det bästa sättet att stärka välfärden är att människor har jobb att gå till”, sade Maud Olofsson när hon presenterade prioriteringen på torsdagen. Centerpartiet menar att det är rätt strukturell åtgärd eftersom det alltjämt är dyrt att anställa i Sverige och att lägre arbetsgivaravgifter indirekt svarar upp mot behovet av förstärkningar av ekonomin i kommunsektorn.

Allianskollegorna håller inte med, utan förfäktar som sagt ökade statsbidrag. Allt talar för att Centern får släppa sänkningen av arbetsgivaravgifterna i budgetförhandlingarna, men partiet har en viktig poäng i att det långsiktiga perspektivet – göra det lättare att anställa – inte behöver stå i konflikt med kortsiktiga krisåtgärder. Inte minst inför ett valår är det viktigt att alliansen tar fasta på det.

Centerpartiet vill minska arbetslösheten, men för att inte stöta sig med resten av regeringen undviker man nogsamt de åtgärder som skulle ge störst effekt. Hellre än att, som tidigare, tala om en reformerad arbetsrätt, vill man sänka arbetsgivaravgiften. Det må vara fegt, men för alliansen som helhet och som regeringsalternativ gäller å andra sidan att hålla ihop och forma en gemensam trovärdig politik som alla fyra partierna kan ställa sig bakom.