Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köket är husets hjärta

Annika Bärgh har full utsikt när hon står där vid rodret och rör i sina grytor.
Spisen står mitt i köket. Därifrån ser hon vem som kommer i dörren, hon ser barnen när de tittar på teve och när de sitter vid köksbordet och hon kan prata med gästerna när de tar en fördrink i baren.

Med andra ord - hon slipper stå med ryggen mot allt när hon lagar mat.
- Jag fick offra två sovrum för att få en öppen planlösning i mitt radhus, säger Annika. Men det var det värt. Jag reser mycket i jobbet och vill ha ett hem att trivas och koppla av i när jag är ledig.

När man kliver in känns det som om det lilla radhuset växer och ljuset flödar från alla håll. De vitmålade balkarna i taket avslöjar hur väggarna en gång har suttit. Balkarna är nya och utbytta av Annikas bror Mikael Bärgh som har jobbat i byggbranschen i 25 år. Taket har till och med blivit stadigare och håller för ton. När Annika köpte radhuset för tre år sedan gungade det när någon gick på övervåningen.
Och på kvällarna har hon en hel stjärnhimmel inne.
- De infällda "spotligt-lamporna" är oregelbundet placerade just för att få känslan av en stjärnhimmel, förklarar hon.

Annika vet vad hon vill och är nöjd med öppenheten och spisens placering med utsikt åt alla håll. Hon visste också att hon ville ha en vit fond, för att lätt kunna byta accenter.
- Och kritvitt ska det vara, säger hon bestämt. Utan brytning på färgen. Då slipper man fundera över vilken brytning det var om man vill bättra på. Det är billigare och dessutom mycket snyggare tycker jag.
Andra val hon har gjort i sitt kök är vitkalkad björk på skåpluckorna från Kvik, ett öppet hyllplan över köksbänken och bara en diskho.
- Eftersom jag har vardagsporslin på den öppna hyllan hinner det aldrig bli fett eller dammigt. En ho valde jag för att få mera bänkyta, det räcker jättebra för mig.
Under bänken har hon vida lådor som ger full utsikt över innehållet. På golvet ligger Pappelinas designade och praktiska plastmatta med cirklar, en form som återkommer i gardinmönster och på tavlor.
- En plastmatta i köket är lätt att torka av. I dag finns det både snygga färger och mönster. Och panelgardiner är en jättebra uppfinning tycker jag. Nu ser man ju mönstret på tyget.
För att trolla fram nya sovrum har Annika använt vardagsrummet på övervåningen åt sig själv och källarplanet åt Philip. Han visste precis hur han ville ha i sitt rum. I efterhand är Annika glad att hon lät honom bestämma själv.
- Men jag trodde att jag skulle bli galen när han envisades med att ha svart golv, grå väggar och svart skinnsoffa. I en källare! Men med fondtapeten "Manhattan by night" på ena väggen blev rummet jätteläckert.

Philip gillar musik och har två gitarrer på rummet, vägg i vägg har han tillgång till ett helt gym, med ångbastu och dusch.
Pauline har det "riktiga" sovrummet som finns kvar, intill mamma på övervåningen. Det är stort och rymligt och möblerat med ett ordentligt skrivbord där även en kompis får plats.
- Det är så praktiskt och lättjobbat att ha bjudningar i nya köket. Porslin och glas står redan framme på de öppna hyllorna över bänken. Var och en kan servera sig själv och välja en plats att sitta på. Jag behöver varken duka eller lägga i extraskivor. Bara umgås och ha det bra.

Helen Granditsky