Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koldioxidfri el med kärnkraft

Hans Backman, Folkpartiet, skriver att vänstertrojkans el-politik farlig för miljön och för jobben

I såväl december som januari chockhöjdes elpriset under ett par dagar. Den extrema kylan i kombination med att två kärnkraftverk var stängda för revision och ytterligare två gick på delfart bidrog.

För den elintensiva industrin innebar december och januaris pristoppar rejält ökade kostnader. Trots detta framhärdar Socialdemokraterna i att kärnkraften ska avvecklas, Vänsterpartiet att ”kärnkraften skall avvecklas snarast möjligt” och Miljöpartiet att de ”snabbt, med början omedelbart” ska lägga ned kärnkraften.

De högre elpriserna är ingenting som vänstertrojkan räds, detta trots att elen som produceras i Sverige idag är bland de miljövänligaste energikällorna vi har.

Ett drastiskt minskat utbud av svensk el skulle bidra till import av elkraft från våra grannländer, idag ofta kolkraft. Även om Miljöpartiet –som för övrigt är negativ till en utbyggnad av kablar – fantiserar om grön el från vår omvärld så är det svårt att få en mer koldioxidneutral energimix än den vi har i Sverige idag. Detta tack vare den stora andelen vatten- och kärnkraft.

Ett drastiskt ökat elpris skulle bidra till att miljövänliga transportmedel som tåg och elbilar slås ut av andra transportsätt, som exempelvis flyg. Ett drastiskt ökat elpris skulle också slå ut en stor del av vår basindustri inom stål, papper och aluminium. Flyttad produktion till andra länder skulle med stor sannolikhet innebära mer koldioxidutsläpp än vad man har idag, då den Svenska elen är närapå kolioxidneutral. Dessutom så skulle vi förlora massor av jobb, bland annat i Gävleborg. Med ökad arbetslöshet som följd.

Med detta sagt kan man konstatera att Vänstertrojkans energipolitik varken är seriös eller verklighetsbaserad.

Vi i Folkpartiet Liberalerna förespråkar ökad användning av eldrivna transporter. Vi har också sedan länge arbetat för att slopa den begränsande lagstiftningen kring kärnkraften, som är det mest koldioxidneutrala energislag vi har idag. Med den kunskap vi har idag är det inte troligt att kraft från vinden, solen eller vågorna eller en minskad användning kommer att kunna vara hela lösningen på hur vi ska producera el utan koldioxidutsläpp.

En viktig del av lösningen på klimathotet är i nuläget därför kärnkraft. Men även om vi använder dagens reaktorer hela deras livslängd är det viktigt att komma ihåg att flera av de kärnkraftsreaktorer vi har börjar bli gamla. Om något eller några decennier måste de tio svenska reaktorerna tas ur bruk av åldersskäl. Det är därför viktigt att börja utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer så att de gamla kan ersättas med nya när de tjänat ut.

Folkpartiet anser att ett av de största bidragen som Sverige i nuläget kan göra för att minska utsläppen av växthusgaser är att bygga fler kärnkraftsreaktorer och på så sätt producera mer koldioxidfri el.

En bra energipolitik tar hänsyn till såväl en långsiktigt hållbar miljö som arbetstillfällen och rimliga kostnader för hushållen. Vänstertrojkan fallerar på samtliga punkter.

Hans Backman, FP

Riksdagsledamot från Gävleborg och ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel