Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolla om din försäkring täcker inbrottet

Om tjuven länsar din bil på julklappar kan du inte räkna med att få någon ersättning från din hemförsäkring.

– Bilen är ett dåligt ställe att förvara saker. I julhandeln är bilinbrott vanliga, säger Håkan Franzén på Trygg Hansa.

Får du inbrott i bilen under julhandeln är det din hemförsäkring som du kan få ut ersättning av. Men lämnar du dyra saker i bilen kan det vara lönt att kolla upp vilka villkor du har i din hemförsäkring.

Om bilen stått olåst får du endast tillbaka hälften av ersättningsbeloppet om du har en grundförsäkring uppger försäkringsbolagen If, Folksam och Länsförsäkringar Gävleborg.

Råkar du ut för en tjuv med en så kallad störningssändare kan ersättningen också bli lägre.

– Situationen är ännu inte prövad men det är rimligt att ersättningen blir 20 procent lägre än om bilen varit låst och brutits upp. Det är viktigt att man ser till att bilen verkligen går i lås, säger Daniel Winggren, skadechef på Länsförsäkringar Gävleborg.

Folksam, Trygg Hansa och If ger i dag samma ersättning om en störningssändare används som om bilen varit låst.

– Men det gäller att kunden är trovärdig och inte varit oaktsam med att låsa, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

– Vi har precis fått klart för oss att den här metoden förekommer. Blir den vanligare kan det nog bli avdrag på ersättningen om försäkringstagare råkar ut för det. Men ännu är det många som inte känner till att metoden finns, säger Håkan Franzén, produktchef på hemförsäkringar på Trygg Hansa.

Det är också viktigt att inte lämna stöldbegärliga prylar som elektronik eller smycken synligt i bilen, då kan man bli helt utan försäkring om man inte har en tilläggsförsäkring som drulle- eller allriskförsäkring.

– Lämnar man en guldklocka för 100 000 kronor i baksätet lever man inte upp till aktsamhetskravet och då kan man bli utan ersättning. Det är viktigt att dyra saker är dolda, säger Daniel Claesson på If.

Kontanter ska man aldrig lämna i bilen.

– Även om man har en tilläggsförsäkring ersätter vi inte kontanter, säger Håkan Franzén på Trygg Hansa.