Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom hit och hjälp till!

I år är det 150 år sedan Henry Dunant, en ung affärsman såg människor lida på ett slagfält och beslutade sig för att göra någonting åt det. Mannen förstod att kraften och viljan hos en enskild individ kan göra skillnad för en medmänniska. Vid slaget vid Solferino, Italien, 1859 så hjälpte han de sårade och döende. När han återvände hem bildade han den organisation som i dag är den största humanitära organisationen i världen, Röda Korset.

Arvet av Dunants drivkraft och energi för att hjälpa utsatta människor bärs idag vidare av 97 miljoner människor som finns i vartenda hörn i världen.

De finns i frontlinjen i alla stora humanitära utmaningar för världen i dag och i morgon – de humanitära konsekvenserna av klimatförändringar, migration, epidemier, hot mot folkhälsan, katastrofer, våld i urbana områden, livsmedelskriser, utbredd fattigdom och väpnade konflikter.

Under det senaste verksamhetsåret fick drabbade människor i konfliktområden bland annat från oss och våra systerorganisationer:

2,5 miljoner individer fick mat, 6,5 miljoner tält. filtar och vatten, 14,3 miljoner sanitet, och 2,9 miljoner hälsa och omsorg. Våra delegater besökte över 500 000 fångar i 77 länder och inemot 500 000 rödakorsmeddelanden utväxlades mellan familjemedlemmar som ofrivilligt separerats.

Vi skulle också kunna berätta om alla de insatser vi gör för människor som drabbas utanför konfliktområden på grund av sådant som naturkatastrofer och svält och de insatser vi gör här hemma för ensamma äldre, flyktingar och andra människor. Vi finns i Bomhus Centrum på Mötesplats Kupan i dag om du vill veta mer! Kanske vill du också följa i Henry Dunats fotspår?

Ann-Britt Nilsson

Röda Korset Bomhuskretsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare