Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom ihåg Moa Gammel!

Lägg namnet Moa Gammel på minnet. Skådespelaren är aktuell med fyra filmer och står inför sitt stora genombrott. Samtidigt ska 28-åringen avsluta sina studier vid Handelshögskolan.

Annons

Moa Gammel skickar ett sms inför vår lunch på restaurang Blå Porten på Djurgården och förklarar att hon precis varit på dop och är därför "rysligt uppklädd". Det är så jag ska känna igen henne bland alla turister och lunchande semesterfirare. Men det är inga problem att känna igen Moa, som dyker upp i en röd sommarklänning. Hon kliver rakryggat fram mellan borden, omedveten om de nyfikna blickarna.
Den 28-åriga skådespelerskan har för tillfället ett schema som kan få vilken arbetsskygg människa som helst att svimma. Om någon vecka dyker hon upp i Peter Magnussons "Sommaren med Göran". I höst avslutar hon inspelningarna av Johan Klings "Puss" och gör en roll i SVT:s serie "Livet i Fagervik". Samtidigt ska hon hinna med att skriva sin D-uppsats om kvinnliga filmproducenter och dessutom spela huvudrollen i en ny, än så länge hemlig, thriller i Norrland.
– Jag gillar att ha hundra bollar i luften, det är stimulerande. Jag har säkert någon liten bokstavskombination någonstans, haha. Sen får man väl akta sig så att man inte går in i den berömda väggen, säger Moa Gammel och rycker på axlarna med ett obekymrat leende innan hon fortsätter med rödbetssalladen.
Moa Gammel var omgiven av kultur redan under uppväxten i Stockholm. Föräldrarna arbetar som lärare och tog ofta med Moa och hennes bror på utställningar när de inte läste högt ur aktuella böcker. Redan som tolvåring stod Moa på Dramatens största scen och spelade Pippi Långstrump.
– Jag är uppvuxen i Vasastan, men vi bodde precis på gränsen så jag fick gå i skola på Östermalm. Där har jag alltid varit fel för att jag hade vänsterideal och struntade i märkesjeans. Sedan började jag på det estetiska programmet på Kungsholmen och då var jag plötsligt snobbig. Det har fortsatt på den där banan på något sätt.
Hon syftar på sin pågående universitetsutbildning. Till skillnad från många andra skådespelare har Moa Gammel valt bort Scenskolan för att läsa "Organisation och ledarskap" vid Handelshögskolan i Stockholm.
– När jag kom hem och sa att jag kommit in på Handels sa pappa att han skulle byta lås på dörren, haha. De är jättevänster och undrade om jag tänkte bli kapitalist nu.
Som 19-åring fick Moa Gammel rollen i det hon kallar för sin filmskola. Hon flyttade till Göteborg för att spela Julia i tv-serien "Vita lögner", mot bland andra Alexander Skarsgård. Med hjälp av Håkan Hellströms debutalbum lärde skådespelerskan känna sin nya hemstad.
– Han var med i ett avsnitt och jag har aldrig varit så starstrucked i hela mitt liv. Jag tvingade kostymavdelningen att ge mig en jättefin klänning, trots att jag inte skulle vara uppklädd i den scenen. Min karaktär skulle älska honom så jag kunde dölja mina känslor genom Julias, säger Moa och skrattar åt minnet.
Nästa steg mot det stora genombrottet kom i och med rollen som Helena i "Underbara älskade" av Johan Brisinger.
– Jag började på Handels för att jag ville göra motsatsen till skådespeleri. Jag funderade på att lägga av helt för att det tär på psyket med alla provfilmningar och all godtycklighet. Men jag tänkte att jag skulle söka en sista grej och fick syn på den här provfilmningen.
Rollen ledde till att Moa Gammel nu är aktuell i inte mindre än fyra filmer. Den röda tråden genom samtliga är att Moa porträtterar starka kvinnor som tar för sig av livet på olika sätt.
– Jag anser mig nog vara en ganska stark person och tycker det är viktigt att sticka ut hakan och ha åsikter. Jag tror att det lyser igenom i rollerna. Men det vore roligt att spela motsatsen också.
Feminism och jämställdhet ligger 28-åringen varmt om hjärtat. I höst knyter hon ihop säcken genom att skriva sin D-uppsats om kvinnliga filmproducenter.
– Jag vill kombinera skådespelandet med forskning. Jag skulle verkligen vilja vara med om att få modernisera begreppet feminism, det har blivit kidnappat av folk som pekar ut vilka som är feminister och vilka som inte är det, säger Moa Gammel och fortsätter:
– Min fasta övertygelse är att alla gynnas av jämställdhet. Även männen. Det är jättemånga män som har försummat sina barn för att de måste jobba. Det priset är jävligt högt att betala. Det är inte vi och de, det är vi tillsammans.
Moa Gammel har funderat på att engagera sig politiskt, men vill inte skriva under ett partipolitiskt program.
– Jag tycker att det är häftigare att kunna påverka utan en politisk agenda. Jag kan forska om det, för då är det fakta och ingen kan avfärda mig som upprörd feminist.
Men det är skådespelandet som är nummer ett. Hon återkommer ständigt till sin passion för yrket. Ögonen lyser och händerna dansar i luften när hon vill understryka något viktigt.
– Drömmen skulle vara att filma på dagen, stå på scen på kvällen och skriva manus efteråt.
Camilla Sundell/TT Spektra