Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer regeringen att rädda landsbygdens biografer?

För biografägare utanför storstäderna, där publikunderlaget är lägre och visningarna färre, skulle momshöjningen bli oerhört kännbar. Det är högst troligt att ett stort antal biografer runt om i landet, främst på mindre orter och på landsbygden skulle riskera att stängas, skriver Centerns Magnus Svensson, Ann-Helen Persson och Per Lodenius.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet beslutade i höstas med stöd av Vänsterpartiet att höja momsen på biobiljetten från sex till 25 procent, vilket innebär en höjning av priset på en biobiljett med cirka 20 kr.

Exempelvis ska teater, opera och balett enligt regeringens beslut fortsatt att omfattas av den lägre momssatsen på sex procent och momssatsen för film höjas till 25 procent.

För biografägare utanför storstäderna, där publikunderlaget är lägre och visningarna färre, skulle momshöjningen bli oerhört kännbar. Det är högst troligt att ett stort antal biografer runt om i landet, främst på mindre orter och på landsbygden skulle riskera att stängas. I Gävleborgs län som har många landsbygds biografer så är det många som kommer att drabbas av höjningen om beslutet går igenom.

Riskerar biokulturens framtid I våras beslutade riksdagen på förslag från kulturutskottet att återställa biografmomsen till sex procent och istället utreda alternativa finansieringsformer, frågan är nu om S/MP-regeringen kommer att lyssna på kulturutskottets förslag?

Den höjda momsen har riskerat biokulturens framtid och inte minst landsbygden. Det är någonting vi i Centerpartiet inte kan acceptera.

Film är också en av de mest demokratiska kulturformerna publikt sett. Genom den digitalisering som skett de senaste åren med statligt stöd, i bygdegårdar, folkets hus och andra samlingslokaler har det gjorts möjligt att för människor även på mindre orter att se nya filmer men också smalare filmer. När en ort kan erbjuda kulturupplevelser, ökar attraktiviteten för orten.

Vi har många satsningar på film i vår region som är viktiga för utvecklingen. Vi vill inte låta regeringens med stöd av Vänsterpartiet landsbygdsovänliga politik stänga biograferna på de mindre orterna. Därför vill vi att kulturminister Alice Bah Kuhnke genast ger ett besked om att regeringen lyssnar på kulturutskottet och avstår momshöjningen.

Magnus Svensson, C

distriktsordförande Gävleborg, gruppledare Söderhamn

Ann-Helen Persson, C

kommunalråd i Gävle

Per Lodenius, C

riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel