Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal i Sandviken tar fajten

SANDVIKEN
På måndag går över 400 kommunalanställda ut i strejk i Sandviken.
Om inte ett mirakel sker i förhandlingarna innan dess.

-Personligen hoppas jag att vi löser det här rätt snart. Men det ser inte muntert ut, det gör det inte, säger Kommunals ombudsman Hans Forsberg.
I går samlades flera hundra kommunalare på Folkets hus i Sandviken för att få svar på sina frågor om strejken.
För vad händer egentligen med särskolebarnen, får de någon mat? Och städerskorna som är anställda på Sandvikenhus och inte omfattas av strejken, får de låsa upp dörren till skolan själva?
Och kokerskan som städar matsalen när eleverna har ätit. Hur ska hon göra nu?
-Det som gäller i vanliga fall gäller nu också, säger Hans Forsberg som svar på de flesta av medlemmarnas frågor.

"Bekymra dig inte"
Det vill säga: Du ska inte göra någonting. Bekymra dig inte. Det är arbetsgivarens uppgift att bekymra sig. Själv ska du strejka på måndag. Din arbetsplats och dina arbetsuppgifter är satta i blockad. Om du brukar låsa upp dörren ska ingen annan göra det i ditt ställe. Om du brukar städa kommer det att bli smutsigt. Och om larmet går eftersom du inte stängt av det: Det är arbetsgivarens problem.
De som ska strejka verkade hålla med. Kvinnorna - för det var till 95 procent kvinnor i Folkets hus i går -de kände nog en hel del kampvilja. Trots det som någon sa: Att det har blivit lite tyst om det här med strejken.
-Kom ihåg, sa Hans Forsberg till hela publiken, att i en undersökning från i söndags visade sig 84 procent av svenskarna stödja våra krav. Alla håller med om att vi är viktiga. Vi ska nog fan se till att vi får ett hyfsat avtal.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se