Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal kärnverksamhet eller osund konkurrens?

Annons

Några politiker i Gävle kommun anser att vara pionjär och ligga steget före kräver mod och kostar på. Det är sant. Frågan är varför skattepengar och tvingande avgiftspengar ska användas till att vara pionjär, eller som vi i det verkliga näringslivet säger ”vara på bleeding edge”.

Att vara pionjär innebär enormt stora ekonomiska risker, vilket inte skattepengar ska användas till.

Ekogas går i dag med rejäl förlust närmare tio miljoner 2016, och trenden sedan starten är att förlusten ökar, 2015 tre miljoner och 2014 två miljoner, med i stort sett samma omsättning på 18 miljoner.

Politikerna tror att det är en fråga om timing, det vill säga efterfrågan finns inte riktigt ännu, men att efterfrågan kommer att öka inom snar framtid, till dess bränner man upp gasen. Varför investeras det i en produktionsanläggning när efterfrågan inte har ökat de senaste tre åren?

En parallell kan vi se med det privatägda företaget Colabit oil, Norrsundet, som i dag importerar fossilfri diesel och har byggt en testanläggning för egentillverkning. Skillnaden är att Colabit oil först bygger upp en efterfrågan för sin fossilfria diesel genom att leverera köpt produkt, när sedan efterfrågan är tillräckligt stor investerar de i egen produktionsanläggning. De bygger också upp ett nätverk av tankställen.

Nu ska Ekogas investera i ett tankställe till och därigenom öka försäljningen av fordonsgas. Ekogas marknadstro bygger på att fler tankställen ökar efterfrågan av fordonsgas. Stämmer verkligen det? Är det kö på tankstället vid Sörby Urfjäll?

Den totala fordonsgasförsäljningen har minskat de tre senaste åren enligt statistik från SCB. Har inte styrelsen tagit del av dessa siffror eller inte tänkt på detta faktum? Bilhandlare i Gävle säger att gasbilar inte efterfrågas och de säljer bara ett fåtal.

Självklart ska vi i Gävle kommun bli fossilfria till 2030, men jag tror inte att vägen dit är att kommunen investerar i produktions- och försäljningsanläggningar för fossilfri fordonsgas. Det är grovt slöseri med skattepengar.

Jag hoppas att vi kan få stopp på detta slöseri genom att kommunen säljer bolaget Ekogas till högstbjudande.

Pekka Seitola, M

egenföretagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare